«JAAFARI-LOVEN OM PERSONLIG STATUS ER FOR DEG OG OSS ALLE»: Det står det å lese på dette banneret for loven, som er hengt opp i Baghdad. Foto: AP Photo/Karim Kadim.
«JAAFARI-LOVEN OM PERSONLIG STATUS ER FOR DEG OG OSS ALLE»: Det står det å lese på dette banneret for loven, som er hengt opp i Baghdad. Foto: AP Photo/Karim Kadim.Vis mer

Vil tillate barnebryllup for niåringer

Ny irakisk lov vil også tillate voldtekt i ekteskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Irakiske myndigheter vil tillate barnebryllup i en ny lov. Den såkalte Jaafari-loven ble godkjent i irakisk statsråd i februar, og kan bli vedtatt i det irakiske parlamentet før valget 30. april, melder Washington Post  og The Telegraph

Barn under ni kan gifte seg Aldersgrensa for å gifte seg i Irak er i dag 18 år uten foreldrenes godkjennelse, men 15 for jenter som gifter seg med foreldrenes godkjennelse. Den nye loven vil senke aldersgrensen for giftermål til 15 år for gutter og 9 år for jenter. Men jenter under 9 år vil også kunne gifte seg, med foreldrenes tillatelse.

Loven vil også tillate voldtekt i ekteskapet, forby kvinner å forlate huset uten mannens godkjenning, automatisk gi far omsorgen for barn etter skilsmisse og forby muslimske menn fra å gifte seg med ikke-muslimer.

Eks-statsminister advarer Loven er hardt kritisert av internasjonale menneskerettsorganisasjoner, og også krefter i Irak og den arabiske verdenen er sterkt imot.

Tidligere statsminister Ayad Allawi advarer mot at loven vil føre til misbruk av kvinner.

- Den tillater jenter å gifte seg fra de er ni år og til og med yngre, sier han i et intervju med The Telegraph.

Kvinneaktivist Hanaa Edwar, leder for organisasjonen Al-Amal, som betyr «Håp» på arabisk, har jobbet imot lovforslaget.

- Den gjør kvinner til verktøy for seksuell nytelse. Den sletter alle deres rettigheter, sier hun.

Blusset opp igjen Det fantes en tradisjon for barnebryllup i enkelte områder av landet fra gammelt av, men dette ble forbudt på midten av 1970-tallet. Da stupte antallet barnebrylluper. Under Irak-krigen skal skikken ha blusset opp igjen. I 1997 og i 2004 rapporterte 15 prosent av irakiske kvinner at de ble giftet bort som barn, ifølge Al Monitor. I 2007 var tallet 21 prosent, og i 2013 steg det til 25 prosent, ifølge Public Reference Bureau.