Vil tillate grov vold som underholdning

Justisminister Hanne Harlem foreslår å endre straffeloven, og tillate film og video som viser såkalt utilbørlig grov vold i underholdningsøyemed.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både KrF og Sp har allerede protestert kraftig mot lovforslaget, som er sendt ut på høring fra departementet bare to dager etter drapet på Benjamin Hermansen (15) på Holmlia.

Det er satt opp tre kriterier for at denne type film og video skal kunne vises for publikum:

  • Den må ikke skje i såkalt næring.
  • De som er til stede, må være over 18 år.
  • Visningen må skje i lokaler hvor den ansvarlige kan kontrollere at aldersgrensen blir overholdt.

Dette betyr i klartekst at offentlige og private kinoer ikke vil bli omfattet av en eventuell ny lov, men det vil for eksempel Norsk filmklubbforbunds medlemsklubber, etter det Dagbladet får opplyst.

Departementet presiserer at det anses som næring, sjøl om kommunale kinoer ikke akkurat går med overskudd.

Det settes i forslaget ikke grenser for hvilke voldsscener som kan vises.

Bare for «eliten»

Lovforslaget er en oppfølging av et såkalt anmodningsvedtak i Stortinget i 1999. Begrunnelsen for det vedtaket er at filmklubber driver en kunst- og kulturvirksomhet og er uavhengige kritikk- og debattfora.

I departementets forslag er det anført at realiteten i forslaget er at en liten intellektuell elite vil få ubegrenset tilgang til å se voldsfilmer, under dekke av å holde en kritisk distanse, mens det jevne kinopublikum fortsatt nektes tilgang - ut fra den antakelse at de mangler elitens kritiske sans.

Ingen kritikk

- Jeg vil ikke score billige poeng på at forslaget sendes ut noen dager etter Holmlia-drapet. Men jeg tror våre motargumenter kan få større gjennomslag i det klimaet som er skapt nå, sier tidligere kulturministeren, nå medlem av kulturkomiteen, Anne Enger Lahnstein (Sp).

Et av Ap's medlemmer i kulturkomiteen, Jon Olav Alstad, utelukker ikke at noen vil utnytte stemningen etter Holmlia-drapet til å kjempe mot forslaget.

- Dette forslaget handler om å stanse sensur av kunstneriske uttrykk, sier Alstad.