Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil tillate studenter å væpne seg

Amerikanske stater mener studenter må kunne forsvare seg på skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEKALB/ILLINOIS (Dagbladet.no): Skoleskytingen i Illinois setter ny fart i våpenlovdebatten i USA.

Men der andre land kanskje ville ha diskutert om man bør begrense tilgangen til våpen, vurderer nå flere stater om de skal tillate studenter å bære våpen på universiteter. Da kan de nemlig forsvare seg mot personer som skyter medstudenter.

I øyeblikket er det 12 stater som vurderer å innføre lover som tillater studenter å bære våpen ved studiestedet sitt. Lovforslagene er aktualisert og tatt opp til behandling etter skyteepisoden ved universitetet Virginia Tech i april i fjor, der 33 mennesker mistet livet.

Bærer tomme våpenfutural

Over 11 000 studenter har gitt sin støtte til lovendringene i en gruppe på Facebook.

Studenter ved over 500 utdanningsinstitusjoner planlegger en stille markering i april ved å bære tomme våpenfutural på skolen. En lignende markering i oktober i fjor ble gjennomført ved 125 utdanningsinstitusjoner i USA.

- Skolen er det eneste stedet hvor jeg ikke har lov til å bære våpenet mitt. Jeg føler meg forsvarsløs og det plager meg, spesielt etter alle skoleskytingene, sier Kristin Guttormsen ved Washington State University til avisen US Today.

Lov i Utah

VÅPENDEBATT:Seks personer døde i skolemassakren på Northern Illinois University i DeKalb. I 12 stater vurderes det nå om studentene må få lov til å bære våpen på skolen. Foto: AP Photo/Rockford Register Star,Eddy Montville
VÅPENDEBATT:Seks personer døde i skolemassakren på Northern Illinois University i DeKalb. I 12 stater vurderes det nå om studentene må få lov til å bære våpen på skolen. Foto: AP Photo/Rockford Register Star,Eddy Montville Vis mer

Statene som nå vurderer lovene er Washington, Virginia, Georgia, Alabama, Arizona, Ohio, Kentucky, Indiana, South Dakota, Michigan, Tennessee og South Carolina. Det er opplagt at debatten om våpen på studiesteder vil bli aktualisert i Illinois også, nå som de har hatt sin skyteepisode.

At USA vil se nye tragedier som man var vitne til denne uken er opplagt. Avisen Chicago Tribune sier det vel kanskje tydeligst i første setning i sin leder dagen etter drapene i DeKalb.

«Denne gangen var det Northern Illinois University»

I dag er det bare Utah som tillater studenter å bære våpen der de studerer.

- Den eneste som kan stanse en person med våpen, er en annen person med våpen, sier Michael Flitcraft, som er andreårsstudent ved University of Cincinnati til US Today.

Skuddofre sier nei

Flere studenter ved Virginia Tech som ble skadd ved skyteepisoden i fjor, støtter ikke et Flitcraft sin tankegang og lovforslag som tillater våpen ved skoler.

Garret Evans, som ble skutt i begge bena, mener at ting bare blir verre om man tillater våpen i klasserom. Han mener dessuten at det vil være vanskelig å forsvare seg fordi skoledrapsmenn ofte stormer inn i undervisningsrom og skyter vilt rundt seg, før noen rekker å reagere.

image: Vil tillate studenter å væpne seg

Omar Samaha, som mistet sin søster ved Virginia Tech mener man øker risikoen for at noe skjer om studenter får bære våpen.

- Unge mennesker som kanskje drikker og krangler ved studenthyblene klarer nok ikke alltid å takle sine følelser og handlinger. Da er det et litt sprøtt scenario å innføre noe slikt. Det tar oss tilbake til ville vesten, sier Samaha, til US Today.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media