Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil tiltale 46-åring for åtte mordbranner

Mannen som er siktet for dødsbrannen i Urtegata.

SEKS DØDE: Seks eprsoner mistet livet i brannen i Urtegata i Oslo 13.ø desember i fjor. Foto: Frank Karlsen
SEKS DØDE: Seks eprsoner mistet livet i brannen i Urtegata i Oslo 13.ø desember i fjor. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Dette går fram av politiets innstilling på tiltale, som for to uker siden ble sendt til statsadvokaten. Etter det Dagbladet får opplyst, omfatter innstillingen ytterligere sju tilfeller av mordbrann og et forsøk på mordbrann.

I disse sakene ble det bare gjort materielle skader. Flere av forholdene ligger mange år tilbake. Forsvarer Ola Lunde sier til Dagbladet at klienten fortsatt nekter straffskyld.

Det var 13. desember at seks mennesker mistet livet i en dramatisk brann i Urtegata 31. Etter en omfattende etterforsking kom etter hvert 46-åringen i politiets søkelys.

Han hadde vært på stedene på et meget tidlig tidspunkt. Dette forklarer 46-åringen med at brannene skjedde i nærheten av hans bopel, og at han natterstider ofte lyttet på politiradioen, samt frekvensene til både ambulanse og brannvesen.

Spekulasjon
I mars slo politiet til og arresterte 46-åringen, som siden har sittet i varetekt. Han har begjært seg løslatt ved hvert fengslingsmøte.

- At jeg kan ha vært på brannåsteder før branner ble meldt på politiradioen, kan ha sin forklaring i at jeg lyttet på de andre nødetatene. Dette bruker nå politiet mot meg. Siktelsen bygger på spekulasjoner, forklarer 46-åringen.

46-åringen var samtidig en ivrig tipser til medier om branner i Oslo. Etter det Dagbladet får opplyst, tok 46-åringen bilder av branner, som politiet mener det er skjellig grunn til å mistanke ham for å ha tent på selv. Etterforskerne har funnet bilder av blant annet en brann, hvor en Mercedes fikk skader i lakken av varmeutviklingen.

Forvaring
Strafferammen for mordbrann er lovens strengeste, 21 års fengsel. Etter at statsadvokaten har behandlet politiets innstilling, skal saken til riksadvokaten, som tar endelig stilling til tiltalespørsmålet.

Det er foretatt en judisiell observasjon av 46-åringen, og et straffealternativ kan være forvaring.

46-åringen er varetektsfengslet fram til 14. oktober. I kjennelsen skriver dommeren at det særlig er lagt vekt på sakens art, omfang og alvorlighetsgrad, samt den fare for gjentakelse som foreligger.

Urtegatabrannen er en av de største mordbrannsakene i Norge.

VIL TILTALE 46-ÅRINGEN: Mannen som politiet ønsker å tiltale i saken la ned blomster ved åstedet etter brannen. Foto: Frank Karlsen
VIL TILTALE 46-ÅRINGEN: Mannen som politiet ønsker å tiltale i saken la ned blomster ved åstedet etter brannen. Foto: Frank Karlsen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling