Vil tiltale alle fire

Politimester Jørgen L. Høidahl mener bevisene mot Lars Grønnerød, Kristin Kirkemo og ekteparet Veronica og Per Orderud holder til å få dem dømt for medvirkning til overlagt drap. Derfor har politiet innstilt på at de skal tiltales, selv om de ikke klarer å bevise hvem som skjøt Anne Orderud Paust (47) og hennes foreldre Marie (84) og Kristian Magnus Orderud (81). Politiet er likevel sikre på at de fire står bak drapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokat Jørn Maurud har bestemt at innstillingen fra politiet på Romerike skal holdes hemmelig. Offisielt ville ingen i går kveld overfor Dagbladet bekrefte at politiet har innstilt på tiltale.

Men flere av dem som kjenner innstillingen, bekreftet i går at politiet mener bevisene holder til å få de fire dømt for medvirkning til overlagt drap.

Strafferammen for medvirkning til overlagt drap er den samme som for overlagt drap.

Hvem skjøt?

Allerede i en tidlig fase av etterforskningen diskuterte etterforskerne og juristene muligheten for å tiltale de fire for medvirkning. Selv om politiet mener de vet hvem som skjøt Anne Orderud Paust og hennes foreldre, skal de ikke ha klart å sannsynliggjøre hva som skjedde inne i kårboligen på Sørumsand.

Politiet mener likevel at bevisene og indisiene holder til å få dømt alle fire til lovens strengeste straff.

Til riksadvokaten

Det var natt til pinseaften i fjor Anne Orderud Paust og hennes foreldre Marie og Kristian Magnus Orderud ble funnet skutt i kårboligen på Orderud gård ved Sørumsand.

De tre var skutt med to forskjellige våpen. Om lag 20 skudd ble avfyrt.

Noen uker seinere - 11. og 14. juni - ble de fire arrestert og siktet for trippeldrapet.

De fire er fortsatt siktet for overlagt drap, eller medvirkning til overlagt drap.

- Utover det faktum at vi har oversendt en innstilling, ønsker jeg ikke å kommentere innholdet i innstillingen, var det eneste politimester Jørgen L. Høidahl ved Romerike politidistrikt ville si i går.

- Jeg regner med å bruke et par måneder før jeg sender saken videre, sier statsadvokat Jørn Maurud til Dagbladet. Han har ansvaret for saken hos Oslo statsadvokatembeder sammen med statsadvokat Olav Helge Thue. De to skal aktorere en eventuell straffesak.

Bred enighet

Dersom påtalemyndigheten går inn i en rettssak uten å dokumentere hvem som gjorde hva inne i kårboligen, kan dette føre til betydelige problemer. I den såkalte Oslo S-saken i 1995, der politiet siktet 27 personer, klarte ikke statsadvokat Jørn Maurud å dokumentere hvem av gjengmedlemmene som sto bak drapet på en 23 år gammel thailender.

Påtalemyndigheten gikk på et sviende nederlag i maratonsaken.

Etterforskningen av trippeldrapet har etter politiets oppfatning knyttet de fire til ugjerningen. Politiet bekrefter overfor Dagbladet at de fremdeles mener at det ikke er andre personer involvert.

Innstillingen er ført i pennen av politiadvokat Bjørn Arne Tronier. Politimester Jørgen L. Høidahl og etterforskningsledelsen har hatt flere møter med statsadvokaten og veid bevisene opp mot hverandre.

Etter hva Dagbladet erfarer, er det bred enighet om å innstille på tiltale.

Det er også overveiende sannsynlig at statsadvokat Jørn Maurud kommer til å følge innstillingen fra politiet og sende innstillingen videre til Riksadvokatene, som til slutt avgjør om de fire blir tiltalt.

Anke

Sorenskriver Trond Våpenstad på Nes har forberedt en rettssak fra begynnelsen av februar til april neste år. Hvis det blir straffesak etter trippeldrapet, vil saken ikke bli avgjort i herredsretten.

Uansett utfall i første runde vil den bli anket videre til Eidsivating lagmannsrett og sannsynligvis inn for Høyesterett. Da vil det ha gått tre år siden trippeldrapene i Sørum.

Ti millioner

Til nå har politiet brukt over ti millioner kroner på etterforskningen av trippeldrapet, som er blitt en prestisjesak i påtalemyndigheten.

- Jeg har i uker og måneder fryktet at politiet vil innstille på tiltale på et tynt grunnlag. Det er den eneste måten politiet kan vise at de har gjort jobben sin. Jeg frykter psykologien i dette, sier Per Kristian Orderuds forsvarer, Cato Schiøtz.

gunnar.hultgreen@dagbladet.no

frode.hansen@dagbladet.no

ÅSTEDET: Det var natt til pinseaften i fjor at Anne Orderud Paust og hennes 80 år gamle foreldre ble funnet skutt i kårboligen på familiegården ved Sørumsand.