TILTALES: Dzhokhar Tsarnaev blir arrestert, undersøkt for mulig sprengstoff på kroppen og gitt førstehjelp. Statsadvokatene forsøker å tiltale ham for terrorisme. Da kan han stilles for en føderal domstol. I delstaten Massachusetts har man ikke dødsstraff. Bildet er utlevert fra myndighetene. Foto: AP / Scanpix
TILTALES: Dzhokhar Tsarnaev blir arrestert, undersøkt for mulig sprengstoff på kroppen og gitt førstehjelp. Statsadvokatene forsøker å tiltale ham for terrorisme. Da kan han stilles for en føderal domstol. I delstaten Massachusetts har man ikke dødsstraff. Bildet er utlevert fra myndighetene. Foto: AP / ScanpixVis mer

Vil tiltale for terrorisme og be om dødsstraff

Statsadvokatene arbeider med tiltalen mot Dzhokhar Tsarnaev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsadvokatene som arbeider med tiltalen mot Dzhokhar Tsarnaev, forsøker å få ham tiltalt for terrorisme så han kan stilles for en føderal domstol og muligvis få dødsstraff.

På denne måten vil påtalemakta også unngå kravene om å behandle den eneste overlevende av de mistenkte Boston-bomberne som «fiendtlig stridende», som skal stilles for en militær domstol og dermed kunne ende opp i fangeleiren i Guantánamo på Cuba. Denne leiren har, som kjent, president Barack Obama forgjeves forsøkt å få tømt og stengt.

For føderal rett? I delstaten Massachusetts i USA kan ingen dømmes til døden. Dersom Dzhokhar Tsarnaev skal tiltales for fire drap og legemsbeskadigelse på tallrike andre personer, så ligger dette under delstatens jurisdiksjon og han må stilles for en domstol der. Terrorisme er derimot en forbrytelse som skal gå for en føderal domstol.

Dette sier kilder blant etterforskerne som er gjengitt i flere medier i USA og i utlandet.

Militær rett Men å anklage Tsarnaev for terrorisme byr på mange juridiske og noen tekniske vanskeligheter. Påtalemakta må bevise en sammensvergelse og planlegging på forhånd for å påføre skade på tilfeldige personer. Derfor har et par republikanske senatorer foreslått for president Obama å ta i bruk en militær rett, som man tidligere har gjort med de som nå sitter i leiren i Guantánamo. Som «fiendtlig stridende» må man ikke lese opp hans rettigheter ved arrestasjonen og han kan avhøres uten advokat til stede.

Justisminister Eric Holder har ikke uttalt seg om dette hittil. Men det virker som Obamas regjering ønsker å la dette gå etter sivil lov og i det vanlige rettsvesenet, enten det blir for en føderal domstol eller i delstaten.

Storebroren Det første som nå må skje er at Dzhokhar Tsarnaev må få seg forelagt en siktelse foran en dommer. Gitt hans skader må det skje på sjukehuset. Og så må han få en forsvarer. Uansett har det ikke vært mulig å avhøre ham fordi han på grunn av skader i halsen ikke er i stand til å snakke. Ordføreren i Boston, Tom Menino, har sagt at han kanskje aldri vil kunne snakke igjen.

Hvis Dzhokhar Tsarnaev blir tiltalt for terrorisme og ikke erkjenner seg skyldig, kan det bli vanskelig å for påtalemakta å føre beviser som kan føre fram til en dødsdom. Hans forsvarer kan vise til hans unge alder, 19 år, og hans mulig underordnede rolle. Det var hans 26 år gamle og avdøde storebror, Tamerlan, som dro til Russland og kan ha hatt forbindelser med islamistiske grupper der. All planlegging kan ha vært storebrorens verk.