Vil tiltale lege (57) etter at Anne Linell Sundt (39) døde av overdose

Etterforskningen av det mistenkelige dødsfallet er ferdigstilt. Nå er det opp til Riksadvokaten om legen skal tiltales for drap eller ikke.

VIL TILTALE: Oslo-politiet vil tale den 57 år gamle legen for drapet på Anne Linell Sundt (39). Foto: Privat 
VIL TILTALE: Oslo-politiet vil tale den 57 år gamle legen for drapet på Anne Linell Sundt (39). Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo politidistrikt innstiller på å tiltale den 57 år gamle Oslo-legen som i fjor høst ble siktet for å ha drept sin samboer Anne Linell Sundt (39) desember 2014.

- Etterforskningen er nå avsluttet og jeg har sendt politiets innstilling på tiltale til statsadvokaten, sier politiadvokat Sturla Henriksbø til Dagbladet.

Bedrageri og forfalskning

57-åringen har ikke bare vært siktet for forsettlig drap, men også en rekke andre forhold.

Etterforskningen av mannens økonomi avdekket et forfalsket testamente, og mannen er dermed siktet for dokumentforfalskning. To vitner, som signerte dokumentet etter Sundts død, er dømt for forfalskning.

BLE FUNNET DØD: I denne boligen ble Anne Linell Sundt funnet død. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BLE FUNNET DØD: I denne boligen ble Anne Linell Sundt funnet død. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han er også siktet for grovt bedrageri ved at han ifølge politiet brukte testamentet for å gjøre krav på dødsboet til Sundt, samt en rekke overtredelser av helsepersonelloven.

- I avhør, før sommeren, erkjente siktede at han forfalsket testamentet, sier Henriksbø.

Politiadvokaten vil ikke kommentere hvilke av forholdene det er foreslått å ta ut tiltale på, og altså da heller ikke om politiet vil tiltale 57-åringen for drapet.

57-åringen nekter straffskyld for drapet. Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med mannens forsvarer, Arild Holden.

Forsettlig eller uaktsomt

Sundt døde som følge av overdose av legemidler og en en injeksjon av stoffet Petidin var utslagsgivende for dødsfallet, ifølge politiet.

- I en sak som dette vil bevisvurderingen være om det var 57-åringen som ga Sundt de injeksjonene som førte til overdosen hun døde av, eller om det var henne selv. Hva statsadvokaten og Riksadvokaten ender på der, har betydning for om han kan straffes for forsettlig eller uaktsomt drap, sier Henriksbø, som som ikke ønsker å uttale seg om politiet innstiller på forsettlig eller uaktsomt drap.

Riksadvokaten vil altså avgjøre om det skal tas ut drapstiltale mot legen, eller om politiet bør etterforske mer eller om saken skal henlegges.

Utfordrende etterforskning

Politiets største utfordring har vært at det bare var to personer til stede i huset da Sundt døde. Den døde kvinnen og den siktede legen.

Ingen vitner, overvåkingskameraer eller lydopptak fanget hva som skjedde. Det skal ha gått lang tid fra siktede ifølge sin forklaring skal ha våknet, funnet sin døde samboer og ringte AMK et stykke ut på dagen.

- Det er få tekniske bevis i saken. Det gjør at det har vært en utfordring å få full klarhet i hendelsesforløpet, sier Henriksbø.

Den siktede 57-åringen hevder Sundt døde mens han sov. Men politiet mener at stedene på kroppen hvor medikamentene er injisert gjør at Sundt neppe kan ha tatt overdosen alene.

- Det er funnet mange medikamenter i kroppen hennes, som er inntatt på ulike vis og trolig injisert på ulike steder, sier Henriksbø, som ikke ønsker å gå detalj på hvor på kroppen injeksjonene er foretatt.

Avhør av fastlege

Da Sundt ble funnet død 12. desember for to år siden ble det opprettet en undersøkelsessak.

57-åringen ble pågrepet 9 måneder seinere.

Det var ikke en drapsetterforskning fra dag en. I mellomtiden fra dødsfallet til pågripelsen, bodde siktede i boligen og rådet over eiendommen og eiendeler.

Legen var ikke kvinnens fastlege. Hennes fastlege er avhørt flere ganger og flere av stoffene funnet i kvinnen, stammer ikke fra han, men fra den siktede legen, ifølge politiet.

Økonomi

Sundt var en bemidlet kvinne. Den 39 år gamle kvinnen har to barn fra et tidligere ekteskap. Eksmannen er en av Norges rikeste personer, og har en formue på flere milliarder kroner.

Politiet mener den siktede legen hadde en utfordrende økonomi, men det er lite i etterforskningen som tyder på dette dreier seg om et planlagt, overlagt drap med økonomiske motiver, slik Dagbladet får saken opplyst.

VESTRE GRAVLUND: Her på Vestre gravlund i Oslo, ligger  Anne Linell Sundt  begravet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VESTRE GRAVLUND: Her på Vestre gravlund i Oslo, ligger Anne Linell Sundt begravet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer