- Vil tiltale mulla Krekar for trusler og oppfordring til terror

PST skal sende innstilling om tiltalte innen kort tid. Krekar er siktet for trusler og oppfordring til terror etter Erna Solberg-saken.

- VIL HJEM: Mulla Krekar ønsker å dra hjem til Irak, men har noen krav til norske myndigheter. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
- VIL HJEM: Mulla Krekar ønsker å dra hjem til Irak, men har noen krav til norske myndigheter. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går meldte TV2 Nyhetene at mulla Krekar ønsker å dra hjem til Irak.

I dag melder kanalen at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker å tiltale mullaen for trusler og oppfordring til terror mot myndighetspersoner.

- Vi er i sluttfasen av å sende en innstilling om tiltalte til Statsadvokatembetet i Oslo. Det vil bli gjort innen kort tid, bekrefter informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Hva innstillingen vil være er for tidlig å si. Det blir uansett opp til Statsadvokaten å konkludere hvordan tiltalen vil lyde eller om det i det hele tatt blir tatt tiltalte mot mullaen.

Strafferamme 15 år Krekar er siktet for oppfordring til terror, trusler og trusler mot myndighetspersoner, som har en strafferamme på 15 års fengsel.

Bakgrunnen er saken fra i fjor sommer der Krekar kom med uttalelser som ble oppfattet som trusler, særlig rettet mot Høyre-leder Erna Solberg.

«Erna Solberg sier mulla Krekar skal ut av Norge og kastes i døden. Da må hun betale en høy pris. Hvem som tar livet av henne vet ikke jeg. Det kan være Ansar Al islam, Al-Qaida, barna mine eller slektninger. Men hun skal uansett betale prisen.»

Dermed kan det ende med rettssak mot Krekar. han skal også ha kommet med trusler mot flere nordmenn på internett.

Erna Solberg sier til TV2 at mullaens hjemlengsel kan ha blitt fremskyndet av en mulig kommende rettssak.

- Det kan jo være å fristende å se at det kan være en av grunnene til at det kommer opp akkurat nå, sier Solberg.

Krekars advokat Brynjar Meling sier til Dagbladet at Krekar ikke oppfatter sine uttalelser som trusler eller oppfrodring til terror.

- Dersom PST mener uttalelsene var straffbare og det ender i en rettssak vil Krekar møte og han vil svare for det han sa, sier Meling.

Utvist Høyesterett i Norge har tidligere bestemt at mannen skal utvises fra Norge, men han har ikke kunnet sendes hjem fordi han har risikert dødsstraff i hjemlandet.

- Krekar har en lavere terskel for når det er trygt å dra hjem enn norske myndigheter, sa Krekars advokat, Brynjar Meling i går.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ønsker mullaens initiativ velkommen.

- Han kan reise når som helst og så fort som mulig. Han står helt fritt til å reise hjem, var Støres reaksjon på hjemreiseønsket.

Terrorliste Krekar har likevel noen krav før han reiser for godt. Han krever at Norge engasjerer seg i å få han strøket fra den internasjonale listen over ettersøkte terrorister. Han ønsker også at Norge skal påse at han ikke blir mishandlet, torturert eller henrettet når han kommer hjem.

- Det ville være umulig om vi skulle følge med på hva som skjer med alle som reiser fra Norge. Krekar er irakisk statsborger, skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i en e-post til VG Nett i dag.

Dagbladet kommer med mer.