Vil tiltale tre for giftmord

Riksadvokaten vurderer å tiltale tre personer for giftdrap etter metanolsaken høsten 2002.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det Dagbladet kjenner til, har statsadvokaten i Oslo innstilt overfor riksadvokaten på at de tre mennene fra Østfold, som har vært siktet for giftdrap på flere personer, skal tiltales etter straffelovens paragraf 153 med en strafferamme på 21 år fengsel.

Hvis riksadvokaten er enig, blir paragrafen brukt for andre gang etter krigen. De seinere åra er begrepet «giftdrap» brukt om flere saker, men i disse sakene har personer vært tiltalt etter den vanlige drapsparagrafen.

Lite brukt paragraf

Statsadvokat Pål K. Lønseth vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger om hans innstilling til riksadvokaten.

- Jeg kan ikke kommentere innstillingen som gikk til riksadvokaten for tre uker siden. Dersom det blir tatt ut tiltale, regner jeg med at rettssaken kommer opp utpå høsten i år.

- Denne paragrafen er bare brukt en gang etter krigen. I 1985 var det en avgjørelse i Høyesterett, sier statsadvokat Lønseth.

Legen (36) som da ble dømt, hadde ved en rekke anledninger stjålet og selv brukt narkotika i ampuller fra giftskapet i ei sykestue.

Politiet i Moss, som etterforsket metanolsaken sammen med Kripos, innstilte på at alle de tre siktede skulle tiltales etter paragraf 153, 2. ledd, den såkalte giftparagrafen. Bestemmelsen stiller strenge krav til bevisgrunnlaget.

Hva visste smuglerne?

To 47 år gamle menn fra Moss og en 36-åring fra Gressvik er utpekt som hovedmenn for smuglingen av metanolholdig sprit over grensa fra Sverige. Striden i saken vil stå om de som har erkjent smugling, også visste eller burde visst at spriten var livsfarlig.

Dødsspriten har kostet 14 nordmenn livet. Rundt 250 personer er siktet i den svært omfattende etterforskningen. Noen siktelser er frafalt, andre er avgjort i retten. Saken er en av norgeshistoriens mest omfattende kriminalsaker.

Oscar Ihlebæk forsvarer en av de giftmordsiktede. Han sier til han mener at andre paragrafer er mer aktuelle i saken, blant annet uaktsomt drap.

- Etter det jeg erindrer, solgte min klient noe av metanolspriten til sin far. Jeg har ikke registrert at det skulle være noe dårlig forhold mellom far og sønn. Klienten har konsekvent hevdet at han ikke visste det var metanol i spriten, sier Ihlebæk.

Arrestert i Portugal

Norsk og portugisisk politi sier de har tatt en av hovedmennene bak metanolspriten. Portugiseren er varetektsfengslet.

Statsadvokat Lønseth sier arrestasjonen i Portugal ikke får betydning for en eventuell rettssak mot nordmennene.

- Dette går på hvordan metanolen har havnet i spriten og hvordan den er kommet til Norge. Det er trolig ikke aktuelt at portugiseren innkalles som vitne i en rettssak om «Mosse-partiet» med sprit, som saken handler om. Det er heller ikke aktuelt å kreve ham utlevert, sier Lønseth.

UTPEKT SOM HOVEDMANN: Denne mannen (47) fra Moss kan bli tiltalt etter den såkalte giftparagrafen.