Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil tjene fett på Torgersen

Fredrik Fasting Torgersens juridiske støttespillere har undertegnet en hemmelig avtale som sikrer dem en stor bit av kaka dersom Torgersen blir tilkjent erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredrik Fasting Torgersens juridiske støttespillere, advokat Erling Moss og professor Ståle Eskeland, har inngått en hemmelig avtale med Torgersen. Etter det Dagbladet får opplyst, har de sikret seg en stor andel av et eventuelt erstatningsbeløp, dersom saken blir gjenopptatt - og Torgersen får erstatning.

Avtalen ble underskrevet i 2002, mens Torgersen lå dødssyk på sykehuset.Rettseksperter Dagbladet har snakket med anslår at et eventuelt erstatningsbeløp for Torgersen kan komme til å ligge rundt 15 millioner kroner.

Sikret 50 prosent

Allerede i 1998 ble det undertegnet en avtale som sikret Torgersens juridiske støttespillere 50 prosent av erstatningen - begrenset oppad til 7,5 millioner kroner.

Avtalen ble underskrevet av Torgersen selv, i tillegg til fem fra støttegruppa hans.

«Under enhver omstendighet skal Torgersen betale 50% av det totale erstatningsbeløpet (erstatning for økonomisk tap og oppreisning) han måtte til tilkjent» står det i kontrakten. Men siden saken ikke ble gjenopptatt, frafalt kontrakten.

Men i 2001 begynte på nytt et arbeid med å få saken gjenopptatt, og i den forbindelse ble avtalen fornyet i 2002. Erling Moss bekrefter at innholdet i avtalene er relativt likt. Ifølge Torgersen ble avtalen inngått mellom ham, Moss og Eskeland, mens han lå døden nær på Aker sykehus.

Dagbladet får opplyst at avtalen ble underskrevet av tre årsaker:

HAR AVTALE: Fredrik Fasting Torgersen fortsetter kampen for å bli frikjent for drapet han ble dømt for. Han laget en avtale med sin advokat Erling Moss (t.v.) og professor Ståle Eskeland, slik at de skulle få dekket utgiftene sine gjennom et eventuelt erstatningsbeløp. Foto: Hans Olav Torgersen/Scanpix
HAR AVTALE: Fredrik Fasting Torgersen fortsetter kampen for å bli frikjent for drapet han ble dømt for. Han laget en avtale med sin advokat Erling Moss (t.v.) og professor Ståle Eskeland, slik at de skulle få dekket utgiftene sine gjennom et eventuelt erstatningsbeløp. Foto: Hans Olav Torgersen/Scanpix Vis mer

 Fasting Torgersen hadde ikke råd til å betale sine medhjelpere, og han ville at de som hadde jobbet med saken, skulle få noe igjen.

 Kontrakten ville være en bindende avtale for å gi hans nåværende medhjelpere arbeidsro. Andre advokater kunne ikke lenger koples inn saken.

 De som jobbet med saken, ønsket selv å sikre seg en bit av kaka.

«No cure, no pay»

Advokat Erling Moss bekrefter at det ble inngått en «no cure, no pay»-avtale både i 1998 og 2002. Sten Ekroth bidro til å få Liland frikjent i sin tid, og har jobbet mye med Torgersen-saken. Han forteller at han kjenner til avtalen som ble undertegnet i 2002. Nå er han skjøvet ut av Torgersen-saken, og mener at avtalen er et tegn på advokatenes griskhet.

-  Da advokatene oppdaget at Torgersen var uskyldig, øynet de også en mulighet til å tjene penger på å få gjenopptatt saken. Det er veldig synd. For nå tenker de bare penger, og ikke på Torgersens beste, hevder Ekroth.Han hevder at Torgersen ikke visste hva han gjorde da han underskrev avtalen.

-  Torgersen følte seg presset til å godta avtalen. Den ble undertegnet da han lå i sykesenga, og det er kritikkverdig å utnytte et menneske som var så syk, sier Ekroth.

Dette avviser advokat Moss.

-  Jobbet ni år med saken

-  Vi har jobbet i ni år med denne saken. Så det faller på sin egen urimelighet at vi gjør det for pengenes skyld, sier Moss.

Professor Eskeland ønsker ikke å uttale seg om saken.

Leder for Advokatforeningen, Anders Ryssdal, mener at denne typen avtaler generelt sett er et brudd på god advokatskikk.

Privatetterforsker Tore Sandberg har både jobbet med justismordene på Liland og Fritz Moen, og forteller at han aldri har benyttet seg av en liknende avtale.

-  Et testament

Fredrik Fasting Torgersen (72) ser på avtalen som et slags testament.

-  Avtalen ble skrevet da jeg lå på sykehuset og var døden nær, og den dreier seg om at de som har jobbet mye med saken, skulle få dekket utgiftene sine gjennom et eventuelt erstatningsbeløp, sier Torgersen til Dagbladet.-  Det var jeg selv som tok initiativ til at avtalen skulle settes opp.

Nå føler jeg bevismaterialet er plukket så mye fra hverandre, at det bare må bli gjenopptakelse. Nå må systemet komme til fornuft, sier Fasting Torgersen.

Hele Norges coronakart