Vil tjene på krigen

Amerikanske teleselskaper står klare dersom USA går til krig mot Irak. Franske Alcatel har mest å tape.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meste henger sammen her i verden. Men i Irak henger ting litt mindre sammen enn i andre land. Irak er et av landene med dårligst utbygd telefonnettverk. For enkelte betyr det at det kan være penger å tjene.

President George Bush er klar på at han ikke akter å la sjansen på en krig mot Irak gå fra seg. Samtidig sier han at landet vil bli styrt av amerikanske militære en god stund etter krigen. Det er slett ingen ulempe for amerikanske selskap som vil kjempe om kontrakter på gjenoppbygging av landet.

- Under de rette forholdende, vil vi ta en grundig titt på mulighetene i landet, sier Jennifer Weyrauch i Motorola. Hun mener kongressen må planlegge å umiddelbart få løst sanksjonene mot landet etter en eventuell krig.

Alcatel har alt å tape

Det er franske Alcatel som har mest å tape, skriver New York Times. Alcatel bygde nemlig det meste av det som eksisterer av telefonnettverk i landet på 80-tallet. Dessuten har de startet å jobbe med en kontrakt verd nærmere fem hundre millioner kroner for å fornye og forbedre det fysiske telenettet i landet.

Også kinesiske selskaper har fått kontrakter i Irak. Men minst ett selskap har måttet trekke seg etter å ha blitt beskyldt for å bryte den internasjonale boikotten av landet, skriver avisa.

Men med et amerikansk militærstyre i landet, er det slett ikke sikkert at Frankrike og Kina er øverst på lista over leverandører. Det kan gi store amerikanske selskaper som Motorola og Lucent et stort fortrinn.

Elendig telenett

- Et nytt styre i Bagdad kan vippe det geopolitiske telefokus over på amerikanske selskaper, sier Joseph Braude til New York Times. Han er analytiker i Pyramid Research som gjør internasjonal teleforskning. Han er i ferd med å gi ut boka 'The New Iraq'. Den handler om hvordan

Irak må investere minst én milliard dollar bare for å forbedre fasttelefon-nettet. I tillegg kommer kostnadene med et mobilnett.

Det står nemlig ganske dårlig til i landet, som har 24 millioner innbyggere. Bare tre av 100 innbyggere har telefonlinje. Mobilnett eksisterer i praksis ikke, kun et bitte lite nett i de kurdiske områdene i nord er operativt. Ellers er det sattelittkommunikasjon som gjelder.

<B>NYE IRAK:</B> Joseph Braude skriver i den kommende boka si at det er snakk om kontrakter for minst en milliard dollar.
<B>MOBIL:</B> Dette kartet viser Iraks GSM mobilnett. Kun et lite kurdisk område i nord er dekket.