Vil totalforby burka i Nederland

Strengeste lovgivning i verden mot muslimske klær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nederland kan bli det første landet i Europa som forbyr bruk av burka på offentlige steder, melder The Times.

Nederlands integreringsminister, Rita Verdonk, fortalte parlamentet torsdag at hun ville undersøke hvor og når burkaen skal forbys.

Verdonk sa at tiden med koselig te-drikking med muslimske grupper er forbi, og at innfødte og immigranter burde ha mot nok til å være kritiske mot hverandre.

Det er sannsynlig at forslaget får parlamentets støtte.

Går loven gjennom, kan det bli forbudt å kle seg i burka i butikker, offentlige bygninger, på kinoer, tog- og busstasjoner, flyplasser tog og busser.

- Ikke ønskelig

Politisk leder i Amnesty, John Peder Egenæs, synes det er vanskelig å si om forbud mot burka er brudd på menneskerettighetene.

- Holdningen til Amnesty er at folk selv skal få velge hva de vil ha på seg, så Amnesty vil nok gå imot et totalforbud hvis det blir aktuelt i Norge, sier han til Dagbladet.no.

Egenæs mener forbud begrenser folk i religionsutøvingen sin.

- I utgangspunktet er en slik lov uheldig og ikke ønskelig. Det strider mot en lang og stolt tradisjon i Europa om at folk kan få gå i det de vil. Samtidig kan et forbud skape et økt ønske om å kle seg i burka, og da virker jo loven mot sin hensikt, sier han.

- Burka kan ikke skade

Førsteamanuensis Berit Thorbjørnsrud ved Institutt for kulturstudier ved Universitetet i Oslo er også skeptisk til å bruke lover til å regulere personlige valg som klesdrakt.

- Det kan vel ikke skade at noen kvinner velger å gå med burka, sier hun.

Thorbjørnsrud mener kvinner som bruker burka må være villige til å løfte på sløret for å identifisere seg i for eksempel banker og i passkontroller.

- Men å forby burka er en inngrepen i individets frihet, sier hun.

- Fornuftig lov

- Dette er en fornuftig lov som verdsetter kvinnens verdi, som bekjemper islamisme og støtter integreringen, sier forfatter og skribent Walid Al-Kubaisi

Al-Kubaisi mener burkaen fører til et skille mellom den muslimske minoriteten og resten av samfunnet.

- Burkaen er et hinder for at muslimske kvinner skal integreres i det vestlige samfunnet. Integrering handler om kontakt, men hvordan skal man kunne kontakte kvinner man ikke ser ansiktet på, spør han.

Forfatteren sier burkaen bare er en uniform for ekstreme islamister og talibanister og ikke er i harmoni med Koranen.

- Burkaen er en form for politisk ideologi som prøver å dominere samfunnet. En liknende lov kommer til å bli innført i Norge også når politikerne forstår at bruk av burka hindrer integrering, sier Al-Kubaisi.

FERDIGE MED Å DRIKKE TE OG KOSEPRATE: Nederland vil forby burka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer