MILITÆR KAMP: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Vesten må gjøre mer for å kjempe mot IS i Syria. Foto: Carolina Byrmo / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB scanpix
MILITÆR KAMP: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Vesten må gjøre mer for å kjempe mot IS i Syria. Foto: Carolina Byrmo / Aftonbladet / IBL Bildbyrå / NTB scanpixVis mer

Vil trappe opp kampen mot IS etter terrorangrepet

Nato-sjef Jens Stoltenberg etter Paris-terroren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kampen mot terror handler om alt fra militære maktmidler, politi og etterretning til en verdikamp og en ideologisk kamp, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg etter Paris-terroren.

Ekstremistgruppen IS har tatt på seg ansvaret for det alvorligste angrepet på fransk jord siden andre verdenskrig med 129 drepte.

President François Hollande lover et nådeløs svar på det han ser som en krigserklæring. Statsminister Manuel Valls sier luftangrepene mot IS-mål i Syria fortsetter med full tyngde.

- Det er en viktig del av svaret å fortsette den militære kampen mot ISIL. Alle Nato-land deltar i de militære aksjonene mot ISIL, sier Stoltenberg og bruker en annen forkortelse på gruppen.

Mer - Men i tillegg må vi gjøre mer. Det er dels å støtte de kreftene lokalt som kjemper mot ISIL, og vi må styrke etterretningssamarbeidet vårt, vi må utvikle teknologi så vi blir bedre i stand til å beskytte oss mot angrep, og vi må stå opp i den verdikampen som pågår, fremholder han overfor NTB.

- Det er alt sammen på en gang, og det kommer til å ta tid.

Frankrike engasjerte seg tidlig i den internasjonale koalisjonen mot IS, og gjennomførte sine første luftangrep mot gruppen inne i Syria i slutten av september.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå sier ekstremistgruppen at fredagens terror var ment å vise Frankrike at landet vil være et av IS' viktigste mål så lenge landet fortsetter med den samme politikken.

Sårbare Angrepene i Paris har igjen vist at en liten gruppe mennesker med relativt få våpen kan ramme svært hardt.

- Det viser at vi er sårbare. Ingen samfunn er 100 prosent trygge og sikre. Vi har sett før at terror rammer uskyldige og rammer vilkårlig, sier Stoltenberg og kaller terrorangrepene i Paris onde handlinger begått av onde mennesker.

- Svaret på det er ikke å gi opp kampen. Svaret må være å forsterke innsatsen for åpne, frie samfunn, både gjennom militære midler, politiske midler og gjennom verdikamp.

- Det er det vi kommer til å gjøre. Vi kommer ikke til å gi etter, vi skal trappe opp kampen mot terror.

Verdikamp Nato-sjefen understreker samtidig at verdikampen mot terror ikke handler om Vesten mot islam.

- Det er ikke kamp mellom den muslimske verden og Vesten, men en kamp mot barbari, kriminalitet og ekstremisme, sier han og minner om at IS-terror først og fremst rammer muslimer.

Da USA ble terrorrammet i 2001, aktiverte amerikanerne Natos artikkel 5 som i praksis slår fast alliansens prinsipp om felles forsvar. Det er første og eneste gangen det har skjedd, og franskmennene har ikke kommet med noen slik forespørsel.

- Det er ingen automatikk. Det skjedde ikke etter andre store terrorangrep som bombeangrepet i Madrid i 2004 og London i 2005. Men både NATO og alle NATO-land står solidarisk med Frankrike, understreker Stoltenberg.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram