Vil trappe opp narkokontroll på skip

Tollersjefen bak kokainfunnet i Mosjøen dynges ned av gratulasjonsmail

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tollersjefen som snuste opp norgeshistoriens største kokainbeslag på Panama-skipet i Mosjøen dynges ned av gratulasjoner fra kolleger over hele landet.

-Mailboksen er full. Det er hyggelig å ha så gode dager på jobben. Her på Nordlandskysten er vi oppsatt på å intensivere kontrollen med skipstrafikken, sier kontrollsjef Eirik Nilssen ved Mo tollsted til Dagbladet.no.

Det var Nilssen som fant de 190 kiloene kokain uten hjelp av narkotikahunder. Tre hunder har vært gjennom bulkskipet \'Crusader\' uten å gjøre flere funn. Dykkere fant heller ikke noe under skipet, og Tollvesenet er ferdig med sin jobb.

Kontrollsjef Nilssen og hans kolleger i Helgeland tolldistrikt har ansvaret for 1.700 skipsanløp i året fra Rødøy i nord til Nord-Trøndelag i sør. Mosjøen, der rekordbeslaget ble gjort, har bare en brøkdel av denne trafikken.

Mo i Rana er Nord-Norges største havn med over 1.200 skipsbesøk i året. -Vi vil gjerne sette inn mer ressurser på kontroller. Mo har stor trafikk blant annet fra Sør-Amerika, Russland og Sentral-Europa, sier kontrollsjefen dagen derpå.

Kapteinen har et uomtvistelig ansvar for hva han har i lasten. De såkalte ISPS-forskriftene i internasjonal skipsfart ble skjerpet etter terrorangrepet på New York 11. september 2001. Alle havner med internasjonal skipstrafikk, inklusiv Mosjøen, får bare ta i mot ISPS-godkjente skip. Smuglertrafikk - med eller uten kapteinens vitende - kan føre til tap av ISPS-sertifikasjon og dermed tap av oppdrag, får Dagbladet.no bekreftet i Kystverket og i Sjøfartsdirektoratet.

Avhøres

Både offiserer og mannskap, 25 i alt, er kinesere. Politiet i Mosjøen fortsetter avhør i dag og gjør nye undersøkelser ombord i \'Crusader\'. I ettermiddag er det ventet at politiet vil fortelle hva som skjer med \'Crusader\' og mannskapet videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer