Vil trekke Putin for retten

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Bellona vurderer å trekke president Vladimir Putin for retten. Utgangspunktet er at ei russisk avis er dømt for å ha skrevet at Bellona-medarbeideren Aleksandr Nikitin var skyldig i spionasje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

At Nikitin var spion, sa også mannen som den gang var sjef for den russiske etterretningen FSB, Vladimir Putin.

- Dommen i St. Petersburg er viktig. Den viser at russisk presse ikke kan skrive hva den vil uten å bli stilt til ansvar for usannheter. Det samme bør gjelde en russisk president, sier Bellonas Russlands-ekspert, Thomas Nilsen, til Dagbladet.

Historisk seier

Avisa Tsjas Pik er dømt til å betale om lag 5000 kroner i oppreisning etter at avisa sommeren 1999 skrev at Nikitin var skyldig i spionasje. Avisas redaktør, Natalia Tsjerkesova, er gift med FSB-sjefen i St. Petersburg, Viktor Tsjerkesin. Det er Putins nære venn Tsjerkesin som i hele prosessen mot Nikitin var pådriveren for å få den tidligere ubåtkapteinen dømt.

Sommeren 1999 sa Vladimir Putin - som etterretningssjef - til avisa Komsomolskaja Pravda at Nikitin var skyldig i spionasje, og at det var opp til domstolene å bestemme straffen. Det var før Putin ble statsminister i august, og siden fungerende president, og det var før Nikitin ble endelig frikjent i fjor vår.

En bombe

Både artikkelen i Tsjerkesovas avis og intervjuet med Putin var en del av det massive presset som sikkerhetstjenesten prøvde å legge på domstolene. Frikjennelsen av Nikitin var da også historisk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer