Vil trene Iraks hær i Stavanger

Stavanger kan bli stedet der irakiske offiserer skal trenes for krigen mot opprørerne i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nato har påtatt seg å trene Iraks hær og forsvarsminister Kristin Krohn Devold sier Norge skal være med.

I hemmeligstemplede brev fra Forsvarsdepartementet går det fram at utdanningsstedet Joint Warfare Center ved Jåttå utenfor Stavanger vurderes som ett av Norges bidrag til Natos Irak-operasjon.

Joint Warfare Center (JWC) er Natos senter for trening av offiserer for oppdrag i alliansens regi.

Det er Nato som rår over JWC, men bruken av senteret kommer opp på regjeringens bord. Det endelige vedtaket om hva Norge skal bidra med blir fattet innen midten av september, får Dagbladet opplyst.

- Vi har avklart at vi skal være med i opptreningen av irakiske styrker. Hvordan dette skal gjennomføres eller hva vi skal bidra med er enda ikke bestemt. Det skal uansett skje i samarbeid med andre, sier Kristin Krohn Devold.

USA-seier

Fredag i forrige uke ble Nato-landene enige om å påta seg jobben med å trene den nye nasjonale hæren i Irak. USA har presset på for å få alliansen til å engasjere seg mer i Irak, men forsøkene hadde inntil fredag strandet på motstand fra Frankrike og Tyskland.

Enigheten innebærer at Nato i nær framtid skal sende 40 offiserer til Irak for å kartlegge behovene og planlegge opplæringen. I september skal de avgi rapport og da starter oppdraget formelt. USAs ambassadør til Nato, Nicholas Burns, sier flere hundre Nato-styrker vil være på plass i Bagdad i løpet av høsten.

- Nato-flagget vil definitivt være i Bagdad, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

For Norges del kan det bli aktuelt å sende personell til Irak for å være med i opplæringen av irakiske styrker der. Norge har for tida 12 offiserer i Irak, som en del av den polske brigaden.

Kommando-krangel

Frankrikes og Tysklands motstand dreide seg om hvem som skulle ha kommandoen over Nato-operasjonen. USA mente oppdraget burde legges under amerikansk kommando i Irak av sikkerhetsgrunner.

Frankrike og Tyskland sier nei til dette og viser til at alliansen ikke kan bli underlagt ett medlemslands kommando.

Den endelige beslutningen om kommando-forholdet ble fredag utsatt til midten av september. Men både Frankrike og Tyskland sier det er uaktuelt for dem å avgi personell til operasjonen i Irak.

TIL STAVANGER: Nato-alliansen er enige om å trene den nye irakiske hæren, og Stavanger kan bli neste stopp for irakiske offiserer.