Dansker advarer:

Vil true Sverige med atomvåpen

Danske Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer at det er sannsynlig at Russland vil true med å rette atomvåpen mot mål i Sverige og Finland som følge av deres søknader om Nato-medlemskap.

ADVARER: Dansk etterretning advarer om at Russland sannsynligvis vil true med å rette atomvåpen mot Sverige og Finland som følge av deres søknader om Nato-medlemskap. Foto: Valerij Sjarifulin / Sputnik / AP / NTB
ADVARER: Dansk etterretning advarer om at Russland sannsynligvis vil true med å rette atomvåpen mot Sverige og Finland som følge av deres søknader om Nato-medlemskap. Foto: Valerij Sjarifulin / Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag publiserte danske Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) en rapport hvor de beskriver hva de vurderer som Russlands røde linjer for bruk av taktiske atomvåpen i Ukraina. I tillegg vurderer de at det er sannsynlig at Russland vil true med å rette atomvåpen mot Sverige og Finland som følge av deres forsøk på å bli medlem av Nato.

«Russland vil sannsynligvis øke sin trusselretorikk, herunder true med å rette kjernevåpen mot mål i Sverige og Finland.»

- Absolutt mulig

Hovedlærer i etterretning Tom Røseth ved Forsvarets høgskole har stor tiltro til FE og deres vurderinger, slik som han har tiltro til den norske Etterretningstjenesten og deres Fokus-rapport. Dette fordi at FE benytter seg av grundig metodikk og besitter et stort kildetilfang.

- Det er absolutt mulig at Russland vil kunne true med dette i fasen hvor Sverige og Finland søker om medlemskap i Nato. Det kan være i Russlands interesse å skremme befolkningene i Finland og Sverige for å gjøre dem usikre om valget om å bli Nato-medlem, sier Røseth til Dagbladet og fortsetter:

- Russland vil også skape frykt for å forsøke å svekke samholdet mellom vestlige land og Nato-land. Dette vil sannsynligvis få motsatt effekt og vise hvorfor det er riktig av Finland og Sverige å bli medlemmer av Nato.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer