Vil tvangsflytte mobbere

Statsråd Jon Lilletun vil endre loven slik at de verste mobberne kan tvangsflyttes til andre skoler. Går loven gjennom kan mobberne bli flyttet uten foreldrenes tillatelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tvangsflytting skal være siste mulighet etter at alle andre ting er prøvd. Ofte kan skifte av miljø være siste mulighet. Vi åpner for å ta i bruk ekstreme virkemidler for å hindre at noen få ødelegger for de mange, sier statssekretær Svein Helgesen (KrF) i Kirke- og undervisningsdepartementet (KUF) til Aftenposten.

Ifølge opplæringsloven har alle rett til å gå på nærskolen. Dermed står skolene maktesløse hvis de vil fjerne mobberne. Det er denne loven KUF vil endre. De får delvis støtte fra både Lærerforbundet, Norsk Lærerlag og Barneombudet.

Kan misbrukes

- Vi synes det er på sin plass å gjøre en forandring i loven. Det gjør vi ut fra at man i dag kan nekte enhver forflytning. Vi ser imidlertid at dette kan misbrukes. Vi er derfor ikke tilfreds med lovteksten sier leder i Lærerforbundet, Anders Folkestad, til Aftenposten.

Barneombud Trond Waage er frykter at lovendringen kan bli en sovepute.

- Vi går inn for at det skal være mulig å tvangsflytte elever. Men det forutsetter at kommunen bidrar med tiltak på den nye skolen, sier Waage.

Norsk Lærerlag vil ha mindre rom for skjønn.