MOTSETTER SEG INNLEGGELSE: Anders Behring Breivik har via sine forsvarere signalisert at han ikke ønsker å samarbeide med nye sakkyndige og ønsker heller ikke å la seg innlegge til observasjon. De nye sakkyndige i terrorsaken mener det er nødvendig å legge ham inn, uansett om han samarbeider med dem eller ikke. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
MOTSETTER SEG INNLEGGELSE: Anders Behring Breivik har via sine forsvarere signalisert at han ikke ønsker å samarbeide med nye sakkyndige og ønsker heller ikke å la seg innlegge til observasjon. De nye sakkyndige i terrorsaken mener det er nødvendig å legge ham inn, uansett om han samarbeider med dem eller ikke. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Vil tvangsinnlegge Breivik selv om han samarbeider

De nye sakkyndige i terrorsaken mener det er nødvendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De nyoppnevnte rettspyskiatriske sakkyndige i terrorsaken, Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, ønsker å få Anders Behring Breivik innlagt til observasjon.

Breivik har via sine forsvarere signalisert at han kommer til å motsette seg dette. Han ønsker ikke å samarbeide med nye sakkyndige, ifølge forsvarerne.

Aspaas og Tørrissen skriver i en uttalelse til Oslo tingrett at det er nødvendig med observasjon av siktede for å sikre en bredest mulig kartlegging av hans adferd og funksjonsevne over tid og i kontakt med andre mennesker.

Behov uansett I brevet kommer det fram at de psykiaterne ønsker å legge inn Breivik uansett om han kommer til å samarbeide med dem eller ikke.

- Døgnkontinuerlig observasjon over tid utført av kvalifisert helsepersonell vil gi et helt annet og meget bredere grunnlag for rettspsykiatrisk observasjon enn en observasjon som kun er basert på samtaler med de sakkyndige. Dersom observanden velger å samarbeide med de sakkyndige, vil det derfor likevel være behov for den tilleggsinformasjonen som bare kan oppnås ved observasjon i sykehusavdeling, skriver Aspaas og Tørrissen.

De to foreslår Dikemark som beste sted for innleggelsen og de to mener en observasjon på Ila vil være svakere. De mener varighet for oppholdet bør være fra tre til fire uker.

Rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, som erklærte Breivik strafferettslig utilregenlig og som paranoid schizofren, har ingen formening om Breivk burde legges inn, men uttaler til Oslo tingrett at Breivik samarbeidet så godt med dem at de anså det nødvendig med noe innleggelse.

De to psykiaternes konklusjon har vært massivt debattert og kritisert.

Avventer anke Forsvarerne er kjent med de sakkyndiges ønske, bekrefter advokat Vibeke Hein Bæra overfor Dagbladet.

- Nå er det slik at oppnevningen av de to siste sakkyndige er anket av oss, og anken er begjært oppsettende virkning. Vi avventer først om det blir oppnevnt nye sakkyndige og forholder oss først og fremst til dette, sier Bæra.

VIL HA BREIVIK INNLAGT: Psykiater Agnar Aspaas.
Foto: Peder Gjersøe / Scanpix
VIL HA BREIVIK INNLAGT: Psykiater Agnar Aspaas. Foto: Peder Gjersøe / Scanpix Vis mer

Breivik og hans forsvarerteam ønsker ikke en ny psykiatrisk undersøkelse. De mener blant annet at det er begått saksbehandlingsfeil, og at retten har benyttet seg av taushetsbelagt materiale som den ikke har anledning til.

- Vi har tro på at lagmannsretten vil være enige med oss. Hvis ikke vil vi om nødvendig bringe dette inn for Høyesterett. Da må man eventuelt avvente Høyesteretts avgjørelse, sier hun.

Ankesvaret fra Borgarting lagmannsrett er ventet tidlig i neste uke.

Statsadvokat Svein Holden ønsker ikke kommentere saken.

- Jeg har ingen kommentar til dette. Vi har taushetsplikt på alt som har noe med denne saken å gjøre, sier Terje Tørrissen til Dagbladet.

VIL HA BREIVIK INNLAGT: Psykiater Terje Tørrissen.
Foto: Geir Olsen / Scanpix
VIL HA BREIVIK INNLAGT: Psykiater Terje Tørrissen. Foto: Geir Olsen / Scanpix Vis mer