- TVANG:  - Fengselsplassene vi har leid i Nerland skal fylles opp. Det er helt uproblematisk å bruke tvang, sier Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Jan Aril Ellingsen.
Foto: Oddmund Lunde
- TVANG: - Fengselsplassene vi har leid i Nerland skal fylles opp. Det er helt uproblematisk å bruke tvang, sier Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann Jan Aril Ellingsen. Foto: Oddmund LundeVis mer

Vil tvangssende fanger til Nederland

Frp vil bruke tvang for å sende fanger til det leide fengselet i Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jan Arild Ellingsen, Fremskrittspartiet justispolitiske talsmann på Stortinget, slår fast overfor Dagbladet at det er uproblematisk at bare 60 norske innsatte foreløpig ønsker å sone fengselsstraffen i Nederland.

- Fengselet i Norgerhaven skal fylles opp uansett. Det er myndighetene og ikke kriminelle som bestemmer hvor de skal sone. Først og fremst skal utenlandske statsborgere sendes til Nederland for soning. De 242 plassene vi har leid, skal fylles opp, sier Ellingsen til Dagbladet.

- Ikke hotellopphold - Frihetsberøvelse er ikke det samme som et hotellopphold. Begår du alvorlig kriminalitet, får det konsekvenser, sier Jan Arild Ellingsen.

Fremskrittsparti-politikeren viser til at om lag en  tredjedel av fangene i norske fengsler er utenlandske kriminelle.

- Nærhetsprinsippet, som innebærer at norske innsatte fortrinnsvis skal sone i nærheten av familien, mener Ellingsen har liten relevans for utenlandske kriminelle.

- Betyr det at Fremskrittspartiet vil bruke tvang for å sende dømte kriminelle til fengselet i Nederland?

- Avtalen med Nederland åpner selvfølgelig for at vi kan sende innsatte fra Norge med tvang, noe annet ville vært direkte oppsiktsvekkende, sier Jan Aril Ellingsen.

Lang soningskø I dag står om lag 1200 personer i soningskø i Norge, og Ellingsen mener soningsavtalen - leie av fengselsplasser i Nederland - vil gi norske myndigheter et pusterom.

- Soningsavtalen med Nederland var helt nødvendig. Det har i mange år vært en nedprioritering av fengselsutbygging i Norge. Avtalen med Nederland gir kriminalomsorgen ro til å bygge opp en bedre fengselskapasitet i Norge.

- Avtalen var helt nødvendig, selv om dette er en midlertidig avtale. Regjeringen har nå fokus på å bygge opp fengselskapasiteten i Norge.

Justispolitikeren mener soningsavtalen med Nederland var nødvendig som følge av en nedprioritering av norsk fengselsutbygging over flere år.

- Midlertidig Han er likevel klar på at denne avtalen er midlertidig, og understreker at regjeringen har et sterkt fokus på oppbygging av fengselskapasiteten i Norge.

- Dagens regjering har sittet i snart to år, har dere ikke hatt tid nok til å bygge nye fengselsplasser?

-Regjeringen har allerede fått på plass 130 nye fengselsplasser i Norge, og fikk nylig vedtatt bygging av 300 nye plasser i Agder. Videre har vi vedtatt en fengselsplan. Det betyr at vi vil få på plass minst 550 nye fengselsplasser innen 2020. Dette er helt nødvendig for å sørge for å fjerne soningskøen og sørge for nok varetektsplasser, sier Jan Arild Ellingsen.