Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil tvangsteste hiv-kvinnens sexpartnere

Fræna-lensmann Ola Hals FRÆNA (Dagbladet): I går morges smøg kvinnen i midten av 40-åra seg opp trappa til Fræna lensmannskontor. I over 10 år har hun vært hiv-positiv. Siden skal hun ha ligget med over 20 menn. Hun erkjente å ha smittet minst én med sitt dødelige virus. Nå vurderer lensmannen å tvangsteste flere av hennes sengepartnere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ryktene flommer i Elnesvågen, sentret i Fræna, en kommune 20 minutters biltur fra Molde. På Toppen kafé mumles det fortsatt om nyheten som ble sprukket i Romsdals budstikke i slutten av juli. Hvem er denne kvinnen som gjennom sitt aktive seksualliv har satt andres liv på spill? Navn nevnes i det stille. Det kan være henne - eller henne

Hiv i over 10 år

Statsadvokaten mener kvinnens aktivitet kan være straffbar etter straffelovens ' 155: Kvinnnen kan straffes med inntil tre års fengsel hvis hun med uaktsomhet har overført en farlig, smittsom sykdom.

Rykteflommen er ikke uberettiget. Kommunelegen har ikke korrigert avisskriveriene om at kvinnen skal være i 30-åra. Han har også nøyd seg med å opplyse at de i ett års tid har hatt kvinnen under oppsikt.

Dagbladet kjenner imidlertid til at kvinnen har hatt hiv i mellom 10 og 15 år.

Når hun i tillegg beskyldes for å ha vært svært seksuelt aktiv, mistenker lensmann Ola Hals at antallet hiv-smittede mannfolk utgjør flere enn den ene fræningen som hittil har avgitt positiv test.

Nå håper de kvinnen i avhørene som følger denne uka vil oppgi sine sengepartnere. Allerede etter gårsdagen har de navn på flere menn som raskt vil bli kalt inn til lensmannen.

«Som å begå drap»

- Tvangstesting kan bli neste trinn. De hun i avhørene måtte opplyse at er i faresonen, er aktuelle å hiv-teste. Smittevernloven gir oss hjemmel til det. Måten det vil kunne skje på er at vi får oppgitt navn og så går fysisk ut og henter mennene for å få dem testet, sier Hals til Dagbladet.

Mange av fræningene Dagbladet møter rister på hodet. De er forbannet. Hvordan kunne kommunelegen i årevis sitte på opplysninger om kvinnen levesett, uten å advare befolkningen. Nå er allerede skaden skjedd. Minst én sambygding har etter sex med kvinnen fått dommen: positiv hiv-test. «Det er som å begå et drap,» mumles det.

- Vi vet ikke om hun fortsatt er seksuelt aktiv. Det viktigste er å få stoppet dette nå, sier lensmannen.

Kommunelege Torbjørn Kvernberg medgir overfor Dagbladet at han har vært maktesløs. I flere år har de kjent til kvinnens hiv-smitte og livsstil, uten å kunne gå ut offentlig å advare.

- Denne saken dokumenterer til fulle konflikten mellom personvern og offentlighetens interesse, sier Kvernberg.

Maktesløs kommunelege

Han vurderer fortsatt å isolere kvinnen, noe smittevernloven hjemler. Problemet er at ingen sykehus har kunnskap til å utøve en slik tvungen omsorg.

- Vi har etablert en støtte- og ansvarsgruppe rundt henne. Men vi kan ikke fotfølge henne, så vi har ingen garantier for at ikke nye risikable situasjoner vil oppstå, sier han.

I klartekst: Fortsatt er hiv-frykten i Fræna reell.

- Har du skyld i at en mann er HIV-smittet, i og med at du har visst om kvinnen i mange år uten på noen måte å advare befolkningen?

- Nei, vi har gjort så godt vi har maktet innenfor smittevernlovens rammer. Jeg synes ikke vi har sviktet, men må bare innrømme at vi har hatt begrenset mulighet til å gjøre noe.

Høyst ufrivillig har Fræna blitt kjent på grunn av en tragedie der minst to personer er rammet. I løpet av ett års tid skal kommunelege Kvernberg ha funnet fram til minst 20 menn som uten å vite det har spilt russisk rullett - med et dødelig virus som ammunisjon.

Refser sexmoralen

Denne seksualmoralen har bragt kommunelegen i sjokk.

- Hvis man innlater seg på tilfeldig sex, kan man i enhver befolkning pådra seg hiv: Folk må ikke tro at det ikke kan skje her i lille Fræna. Jeg er sjokkert over holdningene i bygda, ja. Det blir ikke reflektert mye over slike ting, refser han.

Og kravet om å offentliggjøre den skyldige, forkaster han tvert:

- Det må være slutt på denne gapestokkmentaliteten. Folk har bedt meg opplyse fullt navn og adresse i avisa. Det hører ingensteds hjemme. Vi har alle et ansvar, og skal ikke bare ta de som står for problemet.

Dette kan kommunelegen gjenta til han blir blå. Men i Fræna vil folk vite, og undrer: Hvorfor forhindret han ikke tragedien?

<B>MAKTESLØS:</B> Kommunelege Torbjørn Kvernberg visste i årevis om kvinnen, men nekter for å ha skyld i at en mann er hiv-smittet.<br>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!