Vil tvinge båter med asylsøkere til å snu

Australia tar et stort skritt mot høyre etter valget.

STRAMMER INN: Australias nye leder Tony Abbot. Foto: AP/Patrick Hamilton/NTB Scanpix
STRAMMER INN: Australias nye leder Tony Abbot. Foto: AP/Patrick Hamilton/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som tar roret, Tony Abbott, vil tvinge båter med asylsøkere til å snu og kutte avgift på CO2-utslipp.

Abbotts liberal-nasjonale koalisjon sikret seg 88 av 150 plasser i nasjonalforsamlingens underhus og vant en overlegen seier over Labor, som kun fikk 57 plasser, ifølge BBC.

Dermed er seks år med sosialdemokratisk styre over, og en høyreside i medvind varsler både strengere grensekontroll og bedre kår for næringslivet.

Valgkampen har vært dominert av to store saker, hvordan takle et økende antall asylsøkere som kommer til Australia i båt, og hvorvidt skatten på CO2-utslipp, som Labor innførte, skal beholdes.

 

I et intervju med Herald Sun sier Abbott at hans to viktigste saker framover, vil være å fjerne CO2-skatten og stanse båtene i en operasjon kalt «suverene grenser».
Båter skal avskjæres og tvinges til å snu dersom det er mulig, i stedet for å bli eskortert til Christmas Island, en liten australsk-kontrollert øy sør for Indonesia.

Allerede under valgkampen innførte det regjerende arbeiderpartiet og statsminister Kevin Rudd innstramminger i asylpolitikken. Asylsøkere som får ja på sin søknad, skal ikke lenger bosettes i Australia. I stedet er det inngått en avtale med Papua Ny-Guinea, som skal ta imot dem.

Abbott vil også kutte bistandsbudsjettet, noe som særlig kan komme til å ramme flere små øyer i Stillehavet. (©NTB)