Vil tvinge fram alkoholreklame i Norge

- Utelukket at forbudet kan fortsette, sier EU.

ØLREKLAME: Kan snart være å se på norske tv-skjermer. Foto: REUTERS/Michael Dalder/SCANPIX
ØLREKLAME: Kan snart være å se på norske tv-skjermer. Foto: REUTERS/Michael Dalder/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er helt utelukket at Norge kan fortsette med å forby alkoholreklame på TV-sendinger fra utlandet, er beskjeden fra EU-kommisjonen, skriver Aftenposten.

- Det var et overraskende tydelig budskap fra EU-kommisjonen. Beskjeden var at det er helt utelukket med et unntak, sier statssekretær i Utenriksdepartementet, Erik Lahnstein (Sp), til Aftenposten.

Da Norge signerte EØS-avtalen på begynnelsen av 90-tallet, fikk Norge unntak fra det såkalte TV-direktivet slik at Norge kunne forby alkoholreklame på TV. For ti år siden ble direktivet endret. Da fikk Norge lov til å forby alkoholreklame selv om den sendes fra et annet land - så lenge TV-programmene er beregnet på et norsk publikum. I 2007 ble direktivet endret på nytt og nå er det ikke lenger mulig å forby alkoholreklame som sendes fra et annet land.

Påtroppende KrF-leder Knut Arild Hareide forlanger at regjeringen tar i bruk reservasjonsretten i EØS-avtalen.

- Reklameforbudet er en helt sentral del av norsk alkoholpolitikk. Når det nå er klart at forhandlinger om unntak ikke fører fram, må Norge sette foten ned, sier han.

Lahnstein sier det er for tidlig å spekulere i bruk av vetoretten.

- Regjeringen har foreløpig ikke drøftet det. Jeg vil ikke spekulere i det før EU formelt har gitt uttrykk for sin posisjon, sier han.

(NTB)