Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil tvinge fram halvert husleie

Bjørnar Moxnes vil stanse «coronaprofitørene» før de har sugerør direkte ned i regjeringens tredje krisepakke. Med loven i hånd vil han halvere all husleie i Norge på ubestemt tid.

RADIKALT GREP: Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil bruke helgas forhandlinger til å kreve lovregulert halvvert husleie for hele landet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RADIKALT GREP: Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil bruke helgas forhandlinger til å kreve lovregulert halvvert husleie for hele landet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Dette er et spleiselag hvor alle pinadø kan stille opp, også Norges rikeste.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes skal bruke helga på å forhandle om regjeringens tredje krisepakke.

Høyt på hans agenda i forhandlingene er et krav om å tvinge utleiere over det ganske land til å halvere husleia per omgående.

Moxnes mener kravet bør inkluderes når krisepakka til slutt bankes gjennom Stortinget på tirsdag neste uke, etter grundige dragkamper i kulissene.

CORONAVIRUSET: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland sier på en pressekonferanse torsdag at det ikke er aktuelt å isolere Oslo. Reporter: Frode Andresen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Gavepakke til besvær

Bakgrunnen er den varslede kompensasjonsordningen til bedrifter, hvor staten går inn og betaler husleie. Her må man ta grep for å forhindre coronaprofitører, mener Moxnes.

- Det vil være en gedigen gavepakke til milliardærer og eiendomsbaroner dersom vi ikke krever at utleierne kutter husleia. Hvis ikke går milliardene rett fra staten og inn i lommene på de rikeste her til lands, sier han.

Bjørnar Moxnes understreker at kravet hans skal gjelde alle utleiere, både til næringsutleie og privat. Om man leier ut én eller ett tusen enheter spiller ingen rolle for Rødt-lederen.

- Vi må stanse coronaprofitører. Det blir helt meningsløst å bruke skattebetalernes penger på å gjøre utleiebaronene enda rikere. Poenget med krisepakka er jo å styrke bedriftenes muligheter til å overleve krisa.

Støtte i husleieloven

Moxnes mener han har loven på sin side, og husleieloven sier følgende: «Dersom forholdene gjør det nødvendig, kan Kongen for bestemte perioder, bestemte områder eller bestemte leieforhold fastsette leiestopp og maksimalsatser for leie. Kongen kan også gi forskrifter om hva som skal regnes som gjengs leie.»

Han peker også på dugnadsånden i samfunnet.

- Alle landets permitterte vil ha null forståelse dersom regjeringen sluser milliarder av kroner rett inn i hendene på noen av landets rikeste mennesker gjennom krisepakkene. Det er dette som i praksis skjer dersom vi ikke krever at husleia reduseres.

- Hvor lenge skal du tvinge utleiere til å gi halvvert leie?

- Så lenge denne krisa pågår, sier Moxnes.

Kriselov

Husleieloven Moxnes støtter seg til gjelder private leieforhold.

Men Rødt-lederen peker på at regjeringen har fått et flunkende nytt verktøy som kan brukes slik at også næringsutleie halveres landet over.

- Erna Solberg fikk jo coronaloven sin, som sørger for at de kan gjøre endringer i all hast. Det er jo bare å ta den fatt nå, sier Moxnes.

Også Frp forventer at utleierne reduserer husleia, men partiet mener markedet vil løse opp i dette selv.

- Helt unødvendig. For næringsdrivende er leieavtaler inngått mellom profesjonelle parter som løser dette gjennom forhandlinger. Avtaler om redusert eller utsatt leie inngås nå fortløpende. Markedet fungerer selv i en krisesituasjon. Gårdeiere tar ansvar for å hjelpe seriøse leietakere gjennom en svært vanskelig situasjon, sier Hans Andreas Limi (Frp) til Dagbladet.

Hele Norges coronakart