Vil tvinge gjennom makspris på barnehager

Stortingspartiene greide i dag ikke å enes om priskutt og utbygging av nye barnehageplasser. Dermed går det mot at Frp, SV og Ap tvinger regjeringen til å innføre en makspris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene om et bredt barnehageforlik på Stortinget strandet i ettermiddag.

- Regjeringspartiene hadde ikke penger til det, sier Aps påtroppende leder Jens Stoltenberg til Dagbladet.no. Han anslår de samlede kostnadene for de neste årene til å ligge på fire til fem milliarder kroner. Regjeringspartiene frykter at maksimalpriser kan føre til at barnehager går konkurs.

- Vi opplever at opposisjonspartienes bastante krav om rask innføring av maksimalpris ikke kan forsvares så lenge ingen kan forutsi konsekvensene av en slik ordning, skriver regjeringspartiene i en pressemelding.

Men vil ikke Bondevik, så skal han. Frp, SV og Ap er nå innstilt å på å tvinge regjeringen i kne - hvis de greier å bli enige da.

- Jeg har god tro på at vi skal bli enige, men vi må sikre at alle får plass, og vi må sikre på ikke fører til nedleggelser, sier Stoltenberg.

Selv om de tre partiene ikke er blitt enige, ligger det an til det såkalte stimuleringstilskuddet, som ble fjernet i 1996, gjeninnføres. Da fikk barnehageutbyggere 10 000 kroner for hver ny plass. I tillegg ønsker partiene å innføre en makspris på 1500 kroner per måned før neste valg.

- Avstanden er ikke stor, men dette er komplisert. Det er et grundig arbeid vi må gjøre, og vi vil gjøre det i dialog med kommunene og barnehageforbundet, sier Stoltenberg.