Vil tvinge gravide som snuser og røyker til å slutte

Sverigedemokraternas landsmøte handlet ikke bare om asylinnstramninger.

SNUS-SLUTT: Et av forslagene som kom opp på SDs landsmøte var å tvangsavvenne gravide snusbrukere og røykere. 
Foto: Ole Ch. Thomassen /Dagbladet
SNUS-SLUTT: Et av forslagene som kom opp på SDs landsmøte var å tvangsavvenne gravide snusbrukere og røykere. Foto: Ole Ch. Thomassen /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det omstridte svenske storpartiet Sverigedemokraterna holder i helga landsmøte i Lund i Skåne.

Det høyrepopulistiske partiet er i medvind i Sverige om dagen, SDs oppslutning har økt kraftig siden valget for et drøyt år siden, og partiet ligger nå på rundt 18-20 prosent på meningsmålingene.

Partiets kjernesak har vært innstramninger i asylpolitikken, og regjeringen med sosialdemokratenes Stefan Löfven i spissen har strammet inn asylpolitikken kraftig i det siste på grunn av den store flyktningstrømmen til Sverige og Europa.

Asylpolitikk og flyktningskrisa vil nok være høyeste på agendaen under helgas møter, men varslede demonstrasjoner og et strengt sikkerhetsoppbud vil også prege møtet, ifølge Expressen.

Vil tvangsavvenne En annen sak som har fått svenskene til å sperre opp øynene, er et forslag fra styremedlem i partiets lokallag i Sölvesborg, Louise Erixon.

I et skriv levert helgas landsmøte foreslår hun at gravide kvinner som misbruker tobakk, alkohol og narkotika skal kunne tvangsavvennes, ifølge Aftonbladet.

Erixon fortalte på landsmøtet at forslaget er inspirert av Norge.

- Der han man en liknende lov, men man har ikke brukt makt på andre enn tunge narkomane. Derimot sender det også et signal til de som misbruker alkohol og tobakk, og jeg synes det er et godt forslag, sier hun.

Hun sier videre at forslaget ikke kan kastes etter alle kvinner som bruker tobakk, men mener verktøyet må eksistere.

Sverigedemokraterna har foreløpig ikke stilt seg bak forslaget.

GJENVALGT: Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ble enstemming gjenvalgt som leder. 
Foto: BJÖRN LINDGREN /TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix
GJENVALGT: Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ble enstemming gjenvalgt som leder. Foto: BJÖRN LINDGREN /TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix Vis mer

- Partiet mener ikke tvangsmidler vil være en effektiv eller hensiktsmessig handling, heter det i en uttalelse.

Åkesson gjenvalgt En som imidlertid fikk gode nyheter under landsmøte, er Erixons forlovede, partileder Jimmie Åkesson. Han ble av landsstyrer i Sverigedemokraterna gjenvalgt som leder i partiet for to nye år. Han for første gang valgt til partileder i 2005.

- Han har vært et forbilde for oss alle, med meningsmålinger som øker hele tiden, sa avstemningens leder Michael Rosenberg lørdag, ifølge NTB.

 Åkesson takket for tilliten og slo fast at SD er i ferd med å bli et vinnerparti.

- Statsminister Stefan Löfven er i ferd med å innføre vesentlige deler av vår innvandringspolitikk, samtidig som Moderaterna kjemper om å overby regjeringen i det samme spørsmålet, sa en svært forkjølt og hes Åkesson i sin takketale, ifølge NTB.

Helgas landsmøte i Sverigedemokraterna handler i stor grad om å snekre sammen et nytt partiprogram for de kommende åra.

Ettersom aksepten for en strengere innvandrings- og asylpolitikk nå brer om seg i Sverige, øyner det tidligere isolerte partiet nå muligheter for å samarbeide med andre partier.

Ifølge Expressen sa Åkesson i sin takketale at han ville regjere sammen med de svenske Kristendemokratene og Moderaterna.

POLITIOPPBUD: Sikkerhetsoppbudet er stort rundt SDs landsmøte.
Foto Björn Lindgren / TT / NTB scanpix
POLITIOPPBUD: Sikkerhetsoppbudet er stort rundt SDs landsmøte. Foto Björn Lindgren / TT / NTB scanpix Vis mer