Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil tvinge innsatte til å trene

Høyres André Dahl vil ha obligatorisk gym i alle fengsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er bedre at de innsatte trener så de kan lø.pe fra politiet, enn at de trener for å slå ned folk, sier André Dahl (H), medlem av justiskomiteen.

I juni jobbet han ei uke i Hassel fengsel i Buskerud, et av få norske fengsel med obligatorisk trening for fangene. Fengselet har en tilbakefallsrate på under 50 prosent, mot nesten 80 prosent i resten av fengsels-Norge. Det er en av grunnene til at han nå vil ha obligatorisk trening i alle norske fengsel.

-  Forskning på at personer med rusproblemer og AD/HD viser at trening har en utrolig positiv effekt. Fangene jeg pratet med i Hassel fengsel sa at de blant annet fikk mye mer ro i kroppen når de trente, sier Dahl.

Høyrepolitikeren krever nå at justisministeren i samarbeid med idrettsministeren sørger for å gjøre fysisk aktivitet obligatorisk i flest mulig fengsler.

Ønsker gjennomgang

-  Det er mulig at trening ved «tvang» kan virke tøft, men det funker og innebærer at man setter krav av hensyn til den enkelte innsatte, sier han.-  Det må også tas en total gjennomgang av hvilke fysiske tilbud som finnes for de innsatte. Det gjelder også kompetansen hos aktivitetslederene slik at det blir meningsfylt fysisk trening. I dag er det gjerne slik at man lar en «godt voksen» fengselsbetjent bli aktivitetsleder for å få «lettere arbeid». Det må ikke være slik det er i dag, da man ofte sender innsatte på vektrom hvor det ofte flyter dop, sier Dahl.

Blir kvitt spenninger

Petter Berggren er aktivitetsleder ved Hassel fengsel. Han støtter Dahls forslag.

GYM: Petter Berggren, aktivitetsleder ved Hassel fengsel i Buskerud, støtter forslaget om gym for alle norske fanger. Foto: BJØRN OWE HOLMBERG
GYM: Petter Berggren, aktivitetsleder ved Hassel fengsel i Buskerud, støtter forslaget om gym for alle norske fanger. Foto: BJØRN OWE HOLMBERG Vis mer

-  Hvis det er mulig å få til, så er det helt suverent. Når folk trener og kommer i bedre form, får det en positiv virkning på både kroppen og psyken. Hos oss ser vi hvor godt rusmisbrukerne har av treninga. Både for å bygge opp kroppen igjen, men det hjelper dem også med å slappe av og bli kvitt spenninger i kroppen, sier Berggren.

Hassel fengsel er et av landets minste, med 26 plasser satt av til fanger med rusbakgrunn.

-  En del av dem vegrer seg for å trene til å begynne med. De synes det er dritkjedelig og at det nesten er et overgrep. Men etter kort tid, kjenner dem de positive effektene og etter hvert får vi veldig få negative tilbakemeldinger, sier han.

«Stein» vegret seg også for å trene. Men det var i starten. Nå trives han så godt med det at han og fem andre fanger tidligere i år syklet Trondheim - Oslo.

Fikk støtte

-  Jeg hadde aldri prestert noe fysisk utfordrende i hele mitt liv før jeg kom hit, jeg hadde ikke syklet ti mil til sammen i hele livet engang, sier han.

Fangene fikk økonomisk støtte til å delta fra det lokale næringslivet, og måtte gjennom mye trening før de syklet rittet.

-  Vi startet klokka 10 om morgenen, og ble geleidet ut av Trondheim av politimotorsyklister. De fleste av oss hadde vel som oftest sett slik blålys komme bakfra, ler «Stein», som støtter kravet om obligatorisk trening i fengsel.

-  Det gjør jeg. Det er altfor lett å sitte i fengsel i Norge i dag.