POPULÆR DRIKKE: Kaffe drikkes over hele verden. Foto: Anthony Devlin / Pa Photos / NTB Scanpix
POPULÆR DRIKKE: Kaffe drikkes over hele verden. Foto: Anthony Devlin / Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer

Vil tvinge kaffegigantene til å advare kundene mot kreftfare

I California er det advarsler på alt fra potetbrød til sviskekompott. Nå kan kaffe havne på lista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En rettsak i California kan ende med at butikker blir pålagt å advare kunder mot at kaffe kan være kreftfarlig. Det melder CNN.

Kanalen viser til at kjemikaliet akrylamid, som dannes ved kaffebrenning, står på delstatens liste over kreftfremkallende stoffer, samt et søksmål fra 2010 fra den ideelle organisasjonen Council for Education and Research.

Det retter seg mot kaffegiganter som Starbucks, BP og 7-Eleven.

Vil ha mindre kjemikalier

Disse er ifølge Council for Education and Research pliktige til å gi sine kunder en klar og tydelig advarsel om farene ved å drikke kaffe. Selv ønsker organisasjonen å presse kaffeprodusenter til å ha så lite akrylamid i kaffen som mulig.

- Jeg er helt avhengig av kaffe, og hadde likt å drikke den uten akrylamid, sier Raphael Metzger, en av advokatene som representerer saksøkeren, ifølge CNN.

- Vi har en stor kreftepidemi i USA, og en tredjedel av tilfellene er knyttet til kosthold. Om vi kan minske mengden kreftframkallende stoffer, vil vi også ha færre tilfeller kreft. Det er det dette handler om, legger han til.

KAFFETEST: Smaker folk på Grünerløkka i Oslo egentlig forskjell på eksklusiv og billig kaffe? Dagbladet tok med seg Norges fremste kaffekjenner Tim Wendelboe ut på gata og sjekket. Video: Svein Dybdahl / Knut-Eirik Lindblad Vis mer Vis mer

Stiller seg uforstående

Kaffeprodusentene har på sine side argumentert med at mengdene akrylamid er såpass små i kaffe at en advarsel er unødvendig.

De hevder også at det er sunt å drikke kaffe.

- Det er blitt bevist gang på gang. I kostholdsrådene til amerikanske myndigheter heter det at kaffe kan være en del av en sunn livsstil. Dette søksmålet bidrar bare til forvirring, sier Bill Murray.

Liten statistisk sammenheng

Murray er styreformann ved National Coffee Association, og viser til at en rekke forskningsrapporter understøtter hans budskap.

Blant dem er en studie utført av forskere ved universietet i Southampton.

Den tok for seg materiale fra mer enn 200 tidligere studier av kaffens effekt, og konkluderte med at å drikke kaffe ikke var skadelig - selv ved et inntak av over tre kopper om dagen, ifølge NTB.

Samtidig viser få studier en stor statistisk sammenheng mellom inntak av kjemikaliet akrylamid via matvarer og kreft, ifølge en forskningsrapport vist til av CNN. Denne konkluderer imidlertid med at det trengs mer forskning på emnet.

Det samme mener Folkehelseinstituttet (FHI).

«For akrylamid finnes det ikke grenseverdier eller standarder for hva som kan ansees som sikkert inntak. Det trengs kunnskap for å gi en bedre vurdering av helserisiko og for å komme fram til risikoreduserende tiltak», heter det i FHIs artikkel om akrylamid.

Advarslenes delstat

Samme kanal skriver 13 av de saksøkte firmaene allerede har gitt etter for presset fra Council for Education and Research.

Organisasjonen planlegger nå å holde et møte med de resterende kaffegigantene den 8. februar.

Hvis samtalene ikke fører fram, vil saken trolig bli avgjort av retten i løpet av året.

Dersom den kaffegigantene taper, vil ikke kaffe være alene om å ha fått advarsler om kreftfare på seg i California.

Wall Street Journal (WSJ) nevner sviskekompott, potetbrød og pepperkaker blant de mange produktene kundene i delstaten advares mot.

Dette har skapt frustrasjon blant flere produsenter, og særlig de som er basert utenfor Californias grenser. Disse framholder at det å måtte lage egne forpakninger for delstatens marked ikke er noen god løsning.

Kritiserer advarslene

Samtidig har enkelte politikere også refset ordningen.

- Når advarsler blir en regel, og ikke et unntak, pleier forbrukerne å ignorere dem. Dermed blir et ellers effektivt virkemiddel redusert til irriterende bakgrunnstøy, har republikaneren Josh Hawley, delstatsadvokat for Missouri, sagt, ifølge WSJ.

Avisa har også intervjuet en rekke av Californias innbyggere angående de mange advarslene. 53 år gamle Helena Hamilton er ikke begeistret.

- Hvordan kan man slippe unna dem? Det har gått så langt at jeg er fullstendig immun mot dem, sier hun til avisa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer