Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen om lensmannskontorene:

Vil tvinge Listhaug i kne

Opposisjonen på Stortinget mener justisminister Sylvi Listhaug må presses til økt satsing på distriktspolitiet.

KRAV: Senterpartiet ser ut til å få stortingsflertallet med på å kreve at justisminister Sylvi Listhaug og regjeringen styrker de lensmannskontorene som overlevde politireformen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRAV: Senterpartiet ser ut til å få stortingsflertallet med på å kreve at justisminister Sylvi Listhaug og regjeringen styrker de lensmannskontorene som overlevde politireformen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I neste måned skal Stortinget behandle et forslag fra Senterpartiet om å be regjeringen sørge for en reell styrking av lensmannskontorene

- Hvis vi får med oss KrF, Ap og SV, har vi flertall til å tvinge justisminister Sylvi Listhaug og regjeringen i kne, sier Jenny Klinge, justispolitisk talsperson for Senterpartiet.

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) mener det er drøyt å påstå at regjeringen ikke har satset på politiet og hevder at kritikken av politireformen står på stedet hvil.

Alt tyder på at opposisjonen vil stå samlet i saken. Justispolitisk talsperson i KrF, Jorunn Gleditsch Lossius, opplyser til Dagbladet at partiet gir sin tilslutning til Sp-forslaget. Det samme gjør Arbeiderpartiet. SV støtter intensjonene, men vil se nærmere på formuleringene..

SP: Jenny Klinge og Emilie Enger Mehl kjemper for de lokale lensmannskontorene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
SP: Jenny Klinge og Emilie Enger Mehl kjemper for de lokale lensmannskontorene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

For de to Sp-representantene i justiskomiteen, Jenny Klinge og Emilie Enger Mehl, er det gode nyheter når forslaget deresskal avgjøres i stortingssalen 8. mars:

1. Stortinget ber regjeringen sørge for en reell styrking av de lensmannskontorene som står igjen etter gjennomføringen av politireformen.

2. Stortinget ber regjeringen sikre at Stortingets føringer følges opp, og sikre at politiets tjenestesteder er tilstrekkelig bemannet til å kunne være aktivt til stede der folk er.

3. Stortinget ber regjeringen sørge for at hvert lensmannskontor skal ha en stedlig lensmann og tilstrekkelig bemanning til å løse oppgavene sine.

Provosert

- Vi synes det er provoserende at regjeringen gjennom å legge ned mange lensmannskontorer hevder å styrke de andre, mens man i realiteten svekker dem. Det er rett og slett frekt, sier Jenny Klinge.

- Vi opplever at regjeringen er lite lydhør overfor politietaten under gjennomføringen av politireformen, og manglende satsing på de mindre lensmannskontorene som er igjen etter at reformen er gjennomført.

- 120 lensmannskontor ble nedlagt. Vi sitter igjen med 225. Av dem som er igjen er 50 lensmannskontor så små at de har fem eller færre ansatte, sier Jenny Klinge, som er nestleder i justiskomiteen.

Listhaug: - Sp på tomgang

UENIG: Justisminister Sylvi Listhaug tilbakeviser kritikken fra opposisjonen og viser til at 1200 nye politi-årsverk er tilført politidistriktene. Her fra et besøk på Politihøgskolen, der hun ble ønsket velkommen av rektor Nina Skarpenes.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
UENIG: Justisminister Sylvi Listhaug tilbakeviser kritikken fra opposisjonen og viser til at 1200 nye politi-årsverk er tilført politidistriktene. Her fra et besøk på Politihøgskolen, der hun ble ønsket velkommen av rektor Nina Skarpenes. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) mener det er frekt av Jenny Klinge å påstå at regjeringen ikke har satset på politiet.

- I denne regjeringsperioden er det ansatt flere politifolk enn noen gang tidligere, og særlig ute i politidistriktene. Siden regjeringen tiltrådte har det blitt over 2300 flere årsverk i politiet. I underkant av 1400 årsverk er politifolk, hvor om lag 1200 er tilført politidistriktene. Denne regjeringen vil fortsette arbeidet for å nå målet om to politifolk per 1000 innbyggere innen 2020, sier Sylvi Listhaug.

Justisministeren hevder at Senterpartiets kritikk av politireformen går på tomgang og ikke gjenspeiler virkeligheten.

- Politimestrene står i en situasjon der de må gjøre prioriteringer. De må se på helheten i hva det er de faktisk trenger. Kriminalitetsbildet har endret seg og vi må fornye oss når vi skal bekjempe den.

- Jeg tror på en miks mellom investeringer i form av ansettelser og i form av nødvendig utstyr, som for eksempel nye biler. Driftsbudsjettet til politiet styrket med om lag 2,5 milliarder kroner siden 2013. Det er enorm satsing som vi er stolte av og vi skal fortsette for å sikre trygghet for folk flest, sier Sylvi Listhaug.

Vegger med kloakkrør

Jenny Klinge viser til at representanter fra regjeringspartiene under behandlingen av politireformen uttalte at lensmannskontor med få ansatte i praksis var vegger med kloakkrør og el-system. Og at de med fordel kunne slås sammen med større lensmannskontorer, fordi de ikke hadde livets rett.

- Etter at reformen er ferdig vil vi fortsatt ha 50 slike lensmannskontor, og det er grunn til å spørre hva regjeringen mener om dem. Jeg er bekymret for at de setter så hardt press på disse små kontorene ved å tappe dem for ressurser slik at det blir bare veggene igjen, sier Jenny Klinge.

Frykter for domstolene

Til Dagbladet forteller hun at Sp frykter at justisminister Sylvi Listhaug i likhet med sine forgjengere vil fortsette å sentralisere justissektoren.

- Politireformen har resultert i nedleggelser av lensmannskontorer på rekke og rad. Nå er vi redd for at domstolene står for tur, at halvparten av landets 67 tingretter skal raderes bort, sier Jenny Klinge, justispolitisk talsperson i Senterpartiet.

Hennes partikollega i justiskomiteen, Emilie Enger Mehl, er bekymret for utviklingen i kriminalomsorgen.

- Vi mener det er en dårlig idé å slå sammen ledelsen ved fengslene, slik at ikke alle fengsler har en selvstendig stedlig ledelse. Da mister man lokal myndighet over fengslene og kompetansearbeidsplasser i distrikts-Norge. Dessuten er det et mål at folk skal sone så nært hjemstedet som mulig, for å kunne ta imot besøk fra barn og familie, sier Emilie Enger Mehl.

Unnvikelser

Senterparti-representantene hevder at de er møtt med bortforklaringer og unnvikelser når de har tatt opp konkrete problemstillinger med justisministeren.

- Vi setter nå vår lit til at Sylvi Listhaug vil svare på om politiet bruker flere eller færre timer på å kjøre folk til arresten etter at politireformen ble iverksatt.

- Vi er også opptatt av at justisministeren kommer med en oversikt over om antall planlagte politiaksjoner mot kriminelle miljøer er blitt flere eller færre etter politireformen. Dette vil gi et bilde av tilstanden i politi-Norge, som man skulle tro at også statsråden vil ha nytte av, sier Emilie Enger Mehl.

Ap: - Holdt for narr

- Ja, vi støtter Sp-forslaget, sier Lene Vågslid (Ap), leder for justiskomiteen på Stortinget.

AP: Lene Vågslid mener Stortinget må vedta forslaget fra Sp for å sikre en reell styrking av det lokale politiet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
AP: Lene Vågslid mener Stortinget må vedta forslaget fra Sp for å sikre en reell styrking av det lokale politiet. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Regjeringen har holdt Stortinget og landets innbyggere for narr. Det virker som om de aldri har hatt noen intensjon om å følge opp Stortingets løfte til innbyggerne om et nært politi som kommer når folk trenger det, i hele landet. Regjeringen gjennomfører det i alle fall ikke, sier Lene Vågslid.

Hun mener gjennomføringen av politireformen har vært kritikkverdig.

- Det som skjer likner lite på intensjonene bak ambisjonene i forliket som stortingsflertallet sto bak. Jeg skulle ønske det var unødvendig med disse forslagene, men er enig i at Stortinget må gjøre dette vedtaket for å sikre at man reelt sett styrker det lokale politiet. Det er svært positivt at det ser ut til å få flertall, sier Vågslid.

KrF: - Tilstedeværende politi

Jorunn Gleditsch Lossius, justispolitisk talsperson i KrF, opplyser at partiet hennes støttet nærpolitireformen for å sikre et lokalt forankret og tilstedeværende politi der folk bor.

KRF: Jorunn Gleditsch Lossius har ansvaret for KrFs justispolitikk mens Kjell Ingolf Ropstad er ute i pappaperm. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
KRF: Jorunn Gleditsch Lossius har ansvaret for KrFs justispolitikk mens Kjell Ingolf Ropstad er ute i pappaperm. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Dette står vi ved. Tilstrekkelig bemanning på tjenestesteder og styrking av lensmannskontor er nødvendige forutsetninger for at politireformen skal realiseres etter intensjonen. KrF vil støtte disse forslagene i Stortinget, sier Jorunn Gleditsch Lossius.

- I budsjettforliket for 2018 fikk KrF gjennomslag for at politistudenter som er ferdig utdannet våren 2018 skal få jobb, og disse skal bidra til ansettelse av politibetjenter i hele landet. Jeg mener at budsjettgjennomslaget derfor legger et godt grunnlag for at politiet har mulighet til å ansette flere polititjenestepersoner ute i distriktene, sier Lossius.

SV: - Støtter intensjonen

Petter Eide, justispolitisk talsperson i SV, opplyser at hans parti ønsker å styrke det lokale politiet i hele landet, også i byene.

SV: Petter Eide er opptatt av den helhetlige bruken av politiressursene. Her avbildet under PSTs oppsummering av trusselbildet i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SV: Petter Eide er opptatt av den helhetlige bruken av politiressursene. Her avbildet under PSTs oppsummering av trusselbildet i Norge. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Vi støtter intensjonen i Sp-forslaget, men vi må se nærmere på om vi vil støtte formuleringene slik de står nå. SV er opptatt å se på den helhetlige bruken av politiressurser slik at vi på best mulig kan bruke politiet til å forebygge kriminalitet, og til å skape trygge nærmiljø. Kriminaliteten i Norge går heldigvis ned, men vi trenger mer politiressurser spesielt på etterforskning og forebygging av seksuallovbrudd og vold i nære relasjoner, sier Petter Eide.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!