Vil tvinge narkomane til bygda

KrFs Lars Rise vil åpne for at narkomane kan sendes hjem fra byen med tvang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hovedstaden virker som en magnet på unge rusmisbrukere. Oslo har en niendedel av landets befolkning, men halvparten av rusmisbrukerne, sier Rise, som representerer Oslo på Stortinget.

Kriminalitet

Han har sett seg lei på kriminaliteten han mener følger i kjølvannet av rusmisbrukernes flukt til byen. Zürich har tatt i bruk tvang for å splitte opp de store gruppene av rusmisbrukere. Det er denne modellen Rise vil ta i bruk i Norge.

- I Oslo slipper rusmisbrukerne unna den sosiale kontrollen de eksponeres for i mindre kommuner. Oslo bruker en milliard kroner i året på rusmisbrukere. Vi skulle gjerne brukt disse pengene på en bedre måte, sier Rise til Dagbladet.

Dårlig ide

Arbeiderpartiets Gunhild Øyangen synes forslaget er en dårlig ide. Det blir ikke lettere å behandle narkomane i distriktene, ettersom det er færre fagfolk der, uttaler Øyangen ifølge NRK Tekst-TV.

- Det er skuffende at Aps sosialpolitiske talskvinne reagerer på den måten. Det var tross alt Arbeiderpartiet som innførte lov om sosial omsorg som åpner for tvang i behandlingen av rusmisbrukere, sier Rise.