Vil tvinge oljeindustrien å avsløre skjulte pengestrømmer

Regjeringen vil tvinge norske gruve- og oljeselskaper til mer åpenhet - til protester fra NHO og Statoil, som klager over særnorske regler.

STRAMMER TIL: Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) vil tvinge fram mer åpenhet i norsk utvinningsindustri. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
STRAMMER TIL: Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) vil tvinge fram mer åpenhet i norsk utvinningsindustri. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Regjeringen har besluttet å foreslå lovregler med krav om såkalt land-for-land-rapportering for multinasjonale selskaper innen utvinningindustrien - altså olje- og gass-industrien, mineralindustrien og selskaper som driver med skogsdrift. 

-  Åpenhet rundt betalingsstrømmer er viktig for å ansvarlig gjøre myndighetene i de landene hvor selskapene opererer, herunder bekjempe korrupsjon, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) til Dagbladet.

Land-for-land-rapportering innebærer at mulitnasjonale selskaper pålegges å rapportere om virksomheten de driver for hvert land selskapet opererer i. Dette er blant annet ment å hindre skatteunndragelser ved hjelp av skatteparadiser.

Multinasjonale selskaper kan nemlig utnytte sin flernasjonale tilhørighet til å flytte overskudd til land og jurisdiksjoner med lav eller ingen skatt, og på denne måten unngå beskatning. Ved å kreve at multinasjonale selskaper oppgir de data som land-for-land-rapportering krever, håper man å gjøre det vanskeligere å undra skatt og skjule pengestrømmer via skatteparadis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer