- TRYGGHETEN VIKTIGST: Varaordfører Libe Rieber-Mohn, her som natteravn i Oslo sist helg, ber drosjeselskapene bidra i dugnaden for å gjøre byen tryggere. Foto: HÅKON EIKESDAL
- TRYGGHETEN VIKTIGST: Varaordfører Libe Rieber-Mohn, her som natteravn i Oslo sist helg, ber drosjeselskapene bidra i dugnaden for å gjøre byen tryggere. Foto: HÅKON EIKESDALVis mer

Vil tvinge oslo-drosjene til å hente kvinner i sentrum

- Jentenes trygghet er viktigere enn en og annen bomtur, sier varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag skrev Dagbladet at jenter i  sentrum ikke får bestilt drosje fra Oslo taxi nattestid, til tross for for den økende voldtektsfrykten i høst.

Elisabeth Olsen (33) fortalte at hun var på fest ved Vår frelsers gravlund natt til søndag. Da hun ringte etter drosje i firetida fikk hun beskjed om at selskapet ikke kjører til sentrumsnære adresser i dette tidsrommet.

- Årsaken til dette er at vi opplever veldig mange bomturer om natta. Når taxiene kommer fram til adressene, har ofte kunden tatt en annen bil. Adferdsmønsteret i byen er slik at vi har reservert oss mot bestillinger om natta. Denne regelen slår noen ganger uheldig ut, men det beste er at man går til nærmeste taxiholdeplass, sa kommunikasjonssjef Lars Dolva i Oslo Taxi.

Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) reagerer  på at byens største drosjeaktør gjør det vanskelig for kvinner å komme seg fra dør til dør uten å gå alene til fots i risikoområder.

- Vi kan ikke ha det sånn. I helga bidro veldig mange aktører til å gjøre Oslo tryggere. Her må også drosjenæringen stille opp og la seg inspirere av den flotte dugnadsånden vi har sett den siste tida. Jenters trygghet må være viktigere enn en og annen taxibomtur, sier Rieber-Mohn til Dagbladet.

Om næringen ikke følger oppfordringen, vil hun forplikte drosjeselskapene til å kjøre til sentrumsadressene.

- Kommunene må i dialog med selskapene med en gang for å rydde opp. Jeg går ut fra at de er interessert i det, men hvis ikke må vi  få det inn i taxiforskriften. Dette er særlig viktig nå like før julebordsesongen starter, sier varaordføreren.

Hun viser også til at politiet advarer sterkt mot å bruke piratdrosjer, og mener Oslo taxi må klare å unngå ubenyttede bestillinger på andre måter enn å nekte turer.

- Når for eksempel Peppes Pizza klarer å be om kredittkortnummer for å unngå bomturer, må det da gå an også for drosjeselskapene å finne praktiske løsninger på dette, sier varaordføreren.

Oslo taxi har signalisert at praksisen med å nekte jenter å bestille taxi om natta kan bli endret for å øke tryggheten, men har ikke gitt noe konkret løfte. Alle drosjeselskapene er også i dialog med politiet om hva de kan bidra med for å forhindre overfallsvoldtekter.

REDD: Elisabeth Olsen har opplevd flere ubehagelige episoder om natta i Oslo. Hun ønsker derfor å ta drosje når hun skal seint hjem, men i helga kunne ikke Oslo taxi sende en bil for å hente henne. Foto: Privat
REDD: Elisabeth Olsen har opplevd flere ubehagelige episoder om natta i Oslo. Hun ønsker derfor å ta drosje når hun skal seint hjem, men i helga kunne ikke Oslo taxi sende en bil for å hente henne. Foto: Privat Vis mer