Vil tvinge overgriperen til å bære voldsalarm

Justisminister Knut Storberget (Ap) er opprørt over drapet på en 31 år gammel firebarnsmor i Bygland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den drepte 31-åringens skal ha blitt knivstukket av sin eksmann like utenfor skolen hvor to av deres barn er elever.

Hun rakk å utløse sin voldsalarm før hun døde, og det er ingenting som tyder på at alarmen ikke fungerte som den skulle. Likevel reagerer justiministeren sterkt.

-Alvorlige, grufulle hendelser som drapet i Bygland understreker behovet for å tenke annerledes i saker som handler om vold og drap i nære relasjoner, sier Storberget til Dagbladet.

-Større trygghet

Han har lenge ivret for prøveprosjekter med såkalt «omvendt voldsalarm», og i går - uavhengig av drapssaken - sendte han ut det hele på anbud.

«Omvendte voldsalarmer» innebærer at det er overgriperen som må bære en alarm som utløses i det øyeblikk han går inn på et område han ikke har lov til.

-Vi vil ha prøveprosjekter med «omvendte voldsalarmer» fordi vi mener det er overgriper som må bære byrden med bevegelsesinnskrenkninger. Hvis vi lykkes med denne typen alarmer, vil det kunne skape en større trygghet for ofrene, sier Storberget.

Storberget understreker at voldsalarmer - enten det er offeret eller overgriperen som bærer det - aldri vil kunne gi 100 prosent trygghet. Han mener likevel det er viktig å satse for fullt på prøveprosjekter med «omvendt voldsalarm».

VIL SNU BYRDEN: Justisminister Knut Storberget (Ap) mener byrden med bevegelsesinnskrenkninger må flyttes fra offeret til overgriperen. Foto: Scanpix
VIL SNU BYRDEN: Justisminister Knut Storberget (Ap) mener byrden med bevegelsesinnskrenkninger må flyttes fra offeret til overgriperen. Foto: Scanpix Vis mer

Ut på anbud

-Jeg har lenge vært opptatt av den volden som skjer i nære relasjoner. Det er så mye av det og det er så komplisert. Ofte kan det være snakk om svært alvorlig vold og i verste fall drap. Derfor er vi helt nødt til å tenke annerledes og skape trygghet på en ny måte, sier Storberget.

Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) sendte i går ut de «omvendte voldsalarmene» på anbud.

-Problemet har vært å få tak i en god nok teknologi, men vi har fullt trykk på dette og det er en rivende teknologisk teknologi, sier Storberget.

I løpet av høsten vil det etter planen bli avgjort hvem som vinner anbudsrunden, og i første om gang planlegger Storberget et prøveprosjekt i Asker og Bærum politidistrikt.
-Hvis dette er vellykket, håper jeg at vi får til en landsomfattende ordning så raskt som mulig, sier justisministeren.

Vil tvinge overgriperen til å bære voldsalarm
DREPT: I går ble en 31 år gammel kvinne stukket ned og drept i Bygland. Like før hun døde rakk hun å utløse voldsalarmen hun bar på seg.