SV vil reversere mattekravet:

Vil tvinge Røe Isaksen i kne

SV-leder Audun Lysbakken fremmer forslag om å fjerne mattekravet i skolen. 

PRESSES: Flere partier ønsker nå å få kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til å snu i saken om mattekrav på lærerutdanningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PRESSES: Flere partier ønsker nå å få kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til å snu i saken om mattekrav på lærerutdanningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Vi vil så snart Stortinget åpner, fremme et forslag som gjør at Stortinget vil få muligheten til å ta stilling til karakterkravet i matematikk, før neste høst, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Fra og med i høst må søkere på lærerutdanningen ha minst karakteren 4 i matematikk fra videregående skole.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har fått mye kritikk for de nye reglene, som førte til at 472 av årets studenter måtte opp til ny matteeksamen. Hele 75 prosent av dem strøk, og 449 plasser på grunnskole- og lektorutdanningene sto tomme etter suppleringsopptaket i slutten av juli.

Det ble påvist formelle feil ved gjennomføringen av den første prøven etter dette forkurset, og onsdag kom resultatene fra den nye prøven. Av de 89 personer som tok prøven, var det bare 33 som bestod.

- Andre krav

For to uker siden skrev Dagbladet at Høyre varsler tilsvarende karakterkrav i også norsk og engelsk, og ett av dem allerede neste høst. Men nå vil Lysbakken altså tvinge Røe Isaksen til å snu.

SV-lederen understreker at SV er ikke mot karakterkrav i utgangspunktet, men at dagens løsning er for firkantet når den fører til at studenter med fem i snitt ikke kommer inn på utdanninga på grunn av en treer i matte.

Det kommende SV-forslaget vil være tredelt:

  • Fjerne firerkravet i matte
  • Vurdere andre former for krav, eksempelvis høyere snittkrav
  • Innføre en veiledningsordning som gir nyutdanna lærere en erfaren mentor

- Jeg tror vi får flertall for vårt forslag, blant annet fordi vi har sterk støtte fra utdanningssektoren. Vi har en kunnskapsminister som er altfor dårlig til å lytte til skolen og faglige råd, og skaper heller konflikt med dårlig symbolpolitikk, sier Lysbakken.

Flere positive

Røe Isaksen har allerede blitt tvunget til å utvide dispensasjonsordningen for kompetansekrav for alle lærere, i tillegg til at press fra Stortinget førte til at Isaksen likevel valgte å gjennomføre den planlagte evalueringen av forsøksordningen med flere lærere i ungdomsskolen.

Med SVs forslag kan det gå mot ny krangler i Stortinget, for selv om det foreløpig ikke klart om det blir flertall for reversering, viser flere partier sin støtte.

- Vi kommer til å se positivt på et slikt forslag, fordi vi ikke ønsker et mattekrav for lærerne. Det er et urimelig krav å stille og et krav som får uheldige konsekvenser, sier KrFs utdanningspolitiske talsperson Anders Tyvand, og får støtte fra Sp:

- Jeg støtter både fjerning av mattekravet og innføring av veiledningsordning, men vi må se nærmere på om dagens snittkrav på 3,5 skal økes, sier Sp's utdanningspolitiske talskvinne Anne Tingelstad Wøien.

Også Venstre er åpne for å se på forslaget:

- Vi er for å heve kravet for å komme inn på lærerutdanning, men hvis SV kommer med et alternativt forslag, så skal vi vurdere om det for eksempel er grunnlag for differensiering. Vi trenger uansett mer fakta på bordet, sier Venstres Iselin Nybø.

Vil ha gjennomgang

Ap støtter dagens krav om at de med 3 i matte må bestå et forkurs, men vil ha en gjennomgang av hvorfor så mange strøk på forkurset.

- Det framstår som dårlig politisk håndtverk. Men viktigere enn karakterkrav er at vi gjør læreryrket mer attraktivt, slik at mange flere søker lærerutdanning. Da går også inntakskravet opp, sier Trond Giske.

Kunnskapsdepartementet henviser til Høyres Henrik Asheim i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, som tar kritikken med ro.

- Vi står på kravet vi har innført, og evalueringen av forkurset er allerede i gang. Det ser ut til at ingen i opposisjonen vet hva de egentlig mener, så vi skal være glad for at vi har en statsråd som holder fast kurs, sier Asheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer