Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

STORTINGET KAN VEDTA ULVEJAKT 21. MARS:

Vil tvinge ulve-statsråden i kne

- Stortinget har mulighet til å sette regjeringen og miljøminister Vidar Helgesen i stand til å handle, sier Knut Storberget.

JUS OG POLITIKK:  Knut Storberget (Ap) kritiserer klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) for  å trenere ulvesaken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
JUS OG POLITIKK:  Knut Storberget (Ap) kritiserer klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) for  å trenere ulvesaken. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere justisministeren og påtroppende fylkeslederen for Arbeiderpartiet i ulvefylket Hedmark mener at konflikten ikke først og fremst dreier seg om jus.

- Dette er et politisk spørsmål; hva vil man. Til syvende og sist er det Stortinget som bestemmer, sier Knut Storberget.

Tidligst 21.mars

Den betente ulvesaken ligger nå i Stortinget. Energi- og miljøkomiteen behandler saken i sitt møte tirsdag. Det betyr at den tidligst kan stemmes over i stortingssalen 21. mars.

Senterpartiets representant i komitéen, Marit Arnstad, synes det er sørgelig at ulvejakten er utsatt.

- Det regjeringen har klart er å trenere uttaket. Stortinget må nå pålegge departementet å endre rovviltforskriften slik at vi kan få et større uttak av ulv, sier Marit Arnstad.

Utvidet lisensjakten

14. februar besluttet klima- og miljødepartementet å utvide lisensperioden for felling av ulv i ulvesonen med seks uker til 31. mars.

Forrige fredag la regjeringen fram en lovproposisjon om endringer i naturmangfoldloven «som vil gi rovviltforvaltningen, innenfor visse rammer, mulighet til å ta ut et lite antall ulv basert på hensyn til blant annet rekreasjon og kultur».

- Det vil utvide muligheten til lisensjakt på ulv. På denne måten skaper vi bedre samsvar mellom Stortingets vedtatte bestandsmål for ulv, naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen, uttalte statsråd Vidar Helgesen.

Holde for narr

Jan Henrik Fredriksen (Frp) i energi- og miljøkomiteen er trygg på at de fire partiene i fjorårets ulveforlik vil presentere en felles politisk løsning for Stortinget.

- Utfordringen ligger i hvordan departementet tolker vedtaket vårt. Vi kan ikke holde folk i ulvesonen for narr ved stadig nye utsettelser, sier Jan Henrik Fredriksen.

Hans partikollega Morten Ørsal Johansen fra Oppland har håp om at saken bankes igjennom så fort som mulig.

- Hvis vi får vedtak i Stortinget i løpet av fjorten dager, så har vi i hvert fall ei uke på oss til å få skutt noen ulv før lisensperioden er over, sier Morten Ørsal Johansen.

Kabinettspørsmål?

Knut Storberget er knallhard i sin kritikk av regjeringen for håndteringen av ulvesaken.

- Vi er i en veldig merkelig parlamentarisk situasjon hvor vi har en regjering som ikke følger opp hva Stortingets flertall har sagt, sier Knut Storberget.

- Tradisjonelt i norsk parlamentarisk praksis er det svært alvorlig. Derfor håper jeg at regjeringen og statsråden skjønner at det er nå det gjelder. Jeg har ikke varslet noe kabinettspørsmål på dette, for det er ikke der vi er.

- Men jeg må si at det er veldig alvorlig at vi har en statsråd som til de grader trenerer Stortingets vedtak, sier Ap-representanten med fartstid på Stortinget siden 2001, avbrutt av seks år som justisminister i Stoltenbergs rødgrønne regjeringer 2005-2011.

Inn med teskje

Knut Storberget hevder overfor Dagbladet at Solberg-regjeringen har utvist en katastrofal arroganse overfor distrikts-Norge.

- Nå har det snart gått et år siden behandlingen av bestandsmålet. Forslaget er for svakt, men vi kan reparere det i Stortinget, hvis vi vil. Lovforslaget er egentlig bare et tillegg, en forskriftsfullmakt.

- Stortinget kan gjerne vedta det, men vi må samtidig tydeliggjøre for en statsråd og en regjering som tydeligvis må ha det inn med teskje at det finnes hjemler i naturmangfoldloven 18c og i Bernkonvensjonen til å ta ut det antall ulver som rovviltnemndene bestemte på basis av Stortinget; fire til seks familiegrupper inkludert streifdyr fra svenskeflokkene.

- Det som skjer nå er at tida går, slik at vi de facto ikke klarer å felle, sier Knut Storberget.

Ser til Sverige

Han håper at lovbehandlingen vil bidra til å klarlegge regelsituasjonen.

- Hvis man endrer loven og forskriften, er det helt tydeliggjort at det faktisk er lovlig det regjeringen mente var ulovlig, at vi legger oss på samme linje som Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige, at det er mulig å ta ut flere dyr, sier Ap-politikeren.

Bjørnetjeneste

I helga overtar Knut Storberget som fylkesleder i Hedmark Arbeiderparti .

- Jeg er veldig redd for at mye av tilliten ute i distriktene forvitrer, ikke bare til regjeringen, men til rovviltforvaltningen som sådan.

- Derfor mener jeg også at de som er tilhengere av at vi skal ha rovdyr i norsk natur gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å stå så steilt i dette, sier Knut Storberget.

Fulgt opp bestilling

Statsråd Vidar Helgesen henviser til at han svarte utfyllende på kritikken i Dagbladet i går. Nå nøyer han seg med å si:

- Hovedsaken er at vi har fulgt opp Stortinget bestilling, og da er det der saken må følges opp, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media