Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil underkjenne utenlandske ekteskap for barn under 18 år

Flertall på Stortinget for innskjerping av ekteskapsloven.

FELLES KAMP: Høyre, Venstre og Frp på Stortinget går sammen i kampen mot ekteskap med mindreårige, fra venstre Kristin Ørmen Johnsen (H), Grunde Almeland (V) og Silje Hjemdal (Frp). Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FELLES KAMP: Høyre, Venstre og Frp på Stortinget går sammen i kampen mot ekteskap med mindreårige, fra venstre Kristin Ørmen Johnsen (H), Grunde Almeland (V) og Silje Hjemdal (Frp). Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forslag om 18-årsgrense, uten unntak, for å inngå ekteskap i Norge er til behandling i Stortinget. Nå ønsker Høyre, Venstre og Frp å gå lenger.

- Vi mener det også bør iverksettes en bestemmelse om at norske myndigheter kan nekte godkjenning av ekteskap inngått i utlandet av personer under 18 år, opplyser Silje Hjemdal (Frp), saksordfører i familie- og kulturkomiteen på Stortinget.

Hun får støtte fra komitékollega Grunde Almeland (V) og komitéleder Kristin Ørmen Johnsen (H).

Stort flertall

Senterpartiet varsler at de vil stemme for forslaget. Det samme vil Arbeiderpartiet, opplyser Kari Henriksen i familie- og kulturkomiteen.

AP: Kari Henriksen (Ap), medlem av familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
AP: Kari Henriksen (Ap), medlem av familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Vi fremmet tidligere i vår et likelydende forslag, om å gjøre ekteskapsinngåelse ulovlig for personer under 18 år, det stemte regjeringen ned. De trengte mer tid på utredning, sa de. Nå fremmer de et eget forslag, og det er vi fornøyd med, sier Kari Henriksen.

Dermed ligger det an til et solid flertall i Stortinget.

- Viktig signal

Kristin Ørmen Johnsen, leder for familie- og kulturkomiteen, mener 18-årsregelen vil være et viktig signal i tråd med regjeringens satsing på utdanningsbistand for jenter.

- Som for eksempel øremerkede penger til skolegang for jenter i flyktningeleirer. Det bidrar til at de kan forsørge seg selv og ikke bli giftet bort, sier Kristin Ørmen Johnsen.

Grunde Almeland mener ferske tall fra Plan International er en vekker.

- Årlig blir 12 millioner mindreårige jenter giftet bort. Vi har en internasjonal forpliktelse i FNs bærekraftmål, som går eksplisitt på å forhindre ekteskap med barn. Det ansvaret må Norge ta.

- Vårt mål er å sørge for at jenter kan vokse opp og leve frie liv uten å bli utsatt for negativ sosial kontroll, sier Grunde Almeland.

Gratis tamponger

Saksordfører Silje Hjemdal mener dette er en av de største likestillingsutfordringene verden står overfor.

- For meg må gjerne norske kvinner gå i 8.mars-tog for gratis tamponger. Men kampen mot at småjenter giftes bort er langt, langt viktigere.

Det er like forkastelig og et like stort overgrep mot barn om vi aksepterer ekteskap med mindreårige inngått i andre land enn om det skjer i Norge. Derfor må vi ta standpunkt til hva vi anerkjenner, sier Silje Hjemdal.

Beskjed til ambassadene

Kristin Ørmen Johnsen understreker at 18-årsforslaget sender en beskjed til de norske ambassadene i utlandet.

- Vi ønsker økt bevissthet på ekteskap med mindreårige både fra flyktningeleirene og ved søknader om gjenforening, sier hun.

Kari Henriksen understreker at omfanget ikke er så stort i Norge.

- Men likevel kan det være svært inngripende for de unge i de tilfellene det ligger sterk sosial kontroll eller tvang bak. Det er ikke lenger noen årsaker som skulle tilsi at det er nødvendig med dispensasjon fra aldersgrensen, sier Ap-representanten.

- For oss har det også vært viktig at Norge tar en ledende rolle nasjonalt og internasjonalt i arbeidet mot ekteskap mellom mindreårige. I Norge skal alle vite at det er galt og det vil også være et viktig signal å gi til resten av verden, der slike ekteskap er utbredt, sier Kari Henriksen.

Absolutt grense

Departementet har foreslått å innføre en absolutt 18-årsgrense for å inngå ekteskap i Norge. I dag er det mulighet for å søke dispensasjon fra alderskravet hvis en eller begge er mellom 16 og 18 år.

I det nye forslaget, som nå er til behandling i familie- og kulturkomiteen, gis ektefellene rett til å kreve ekteskapet oppløst uten forutgående separasjon eller samlivsbrudd ved brudd på alderskravet, samt at fylkesmannen kan reise sak for få ekteskapet oppløst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media