Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil undersøke 55 000 elever

Overlege Ivar Guldvog vil på bakteriejakt i magesekken til alle ungdomsskoleelever i Norge. Gjennom masseundersøkelser og tidlig behandling ønsker legen både å utrydde magesår, og hindre at dagens tenåringer får magekreft i voksen alder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guldvog vil undersøke magen til 55000 tenåringer hvert år. Forslaget sender han til norske helsemyndigheter.

- Omtrent 70 prosent av dem som får kreft i magesekken, har hatt en konstant infeksjon i mageslimhinnen siden barne- eller ungdomsåra forårsaket av bakterien helicobacter pylori. Dessuten skyldes de fleste magesår denne bakterien, hevder overlege Ivar Guldvog ved Ullevål sykehus. Han jobber for tida ved Rikshospitalet i København.

Han vil gjennomføre screening - masseundersøkelser, ved hjelp av puste- eller blodprøve gjennom skolehelsetjenesten.

- Finner man bakterien kan tenåringene få behandling for å hindre seinere sykdom, sier Guldvog til Dagbladet.

Møter motbør

Førsteamanuensis Bjørn Straume ved Universitetet i Tromsø kjenner ikke detaljene i Guldvogs forslag, men er i utgangspunktet skeptisk.

- Det er ikke vitenskapelig bevist at kreftfaren forsvinner dersom bakterien blir borte. Dessuten oppstår magekreft fra 60 år og oppover. Jeg er skeptisk til at behandling i tenårene vil motvirke sykdom, sier han.

Straume viser til at mage-krefthyppigheten er halvert i løpet av de siste 30 åra - uten screening.

Statens helseundersøkelser vil foreløpig ikke kommentere forslaget om screening.

Forsvinner ikke

Om helicobacter pylori ikke oppdages og behandles, blir den i magen livet ut. 500 personer får årlig magekreft i Norge. 85 prosent av dem dør i løpet av fem år, skriver Apotekmagasinet. Guldvog mener 50 krefttilfeller kan forebygges årlig dersom screening gjennomføres i ungdomsskolen. Dessuten vil de fleste magesår bli utryddet, sier han.

- Komplikasjoner ved magesekksykdom, blødninger og akutt sykdom på grunn av hull på magesekken - skyldes også oftest bakterien, sier Guldvog.

- Forskere mistenker også at bakterien kan ha betydning for utvikling av sykdommer som hjerte- og karlidelser.
Han anslår at en screening vil koste omtrent to millioner kroner årlig, inkludert behandling. Guldvogs plan er at to personer skal reise rundt for å foreta undersøkelsene.

Mange gåter

Ennå er det mange gåter knyttet til bakterien, blant annet vet ingen hvilke egenskaper ved den som kan føre til kreft.

- Også forskningen vil derfor tjene på screening, mener overlege Ivar Guldvog.

Behandlingen som tar knekken på bakterien, er en medisincocktail som blant annet inneholder antibiotika.

Førsteamanuensis Bjørn Straume minner om at behandling med antibiotika gir bivirkninger, og at cocktailen gir flere komplikasjoner for brukerne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!