VIL GÅ GJENNOM RUTINENE: - Vi må gå gjennom hvordan dette kunne være mulig, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
VIL GÅ GJENNOM RUTINENE: - Vi må gå gjennom hvordan dette kunne være mulig, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADETVis mer

- Vil undersøke alt Løberg har gjort

Assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog er forbanna og sjokkert etter at helse-toppen Liv Løberg er tatt i CV-juks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Administrasjonssjef Liv Løberg (60) i Statens Autorisasjonskontor for Helsepersonell (SAFH) sier opp etter innrømmelse av CV-juks.

• Her er Løbergs jukse-CV


• Slik ser Løbergs CV ut i dag

Overfor arbeidsgiveren har Løberg nå innrømmet å ha løyet og forfalsket dokumenter om sin bakgrunn, melder VG Nett. Løberg sier opp sin stilling med øyeblikkelig virkning. Løberg har innrømmet å ha forfalsket tre studiebevis fra tre ulike utdanningsinstitusjoner, to fra Storbritannia og en fra Norge.

Dagbladet har vært i kontakt med Løbergs advokat Tom A. Næss. Han forteller at verken han eller hans klient, Liv Løberg, har sett VGs oppslag, og at de derfor vil vente med å kommentere saken ytterligere.

Godkjente andres utdannelse Saken er oppsiktsvekkende fordi kontoret hun har sittet i ledelsen til er ansvarlig for å godkjenne autorisasjoner til blant annet leger, sykepleiere og tannleger.

- Vi må gå gjennom hvordan dette kunne være mulig, sier assisterende helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet.

Opplysningene om den betrodde medarbeiderens dokumentforfalskninger slo ned som en bombe i Helsedirektoratet torsdag.

Lamslått, forbannet og sjokkert Til VG i dag sier Guldvogat han ble «lamslått, forbannet og sjokkert». Guldvog sier at de nå forbereder en politianmeldelse for dokumentforfalskning og for å ha gitt uriktige opplysninger.

- Har kontrollrutinene vært for dårlig?

- Det må vi se på. Det forekommer forfalskninger i alle samfunnssektorer og det er umulig å beskytte seg mot dette 100 prosent, sier Guldvog til Dagbladet. Han er ikke kjent med lignende saker innen statlig forvaltning tidligere.

FØR OG ETTER: Frp har fjernet all utdanning fra CVen til Liv Løberg etter VGs avsløringer.
FØR OG ETTER: Frp har fjernet all utdanning fra CVen til Liv Løberg etter VGs avsløringer. Vis mer

- At det var denne type problematikk knyttet til en av våre betrodde medarbeidere var veldig overraskende. Det er spesielt alvorlig at hun har hatt som jobb å godkjenne helsepersonell. Vi vil nå undersøke alt hun har vært med på, sier Guldvog.

Også helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen reagerer kraftig på avsløringen.

- Jeg er lamslått og overrasket, og ikke minst veldig skuffet over at noe slikt som dette skjer. Når et kontor som nettopp har som jobb å autorisere helsepersonell og skal sjekke at andre har riktig utdannelse for å jobbe i helsevesenet, blir det ekstra alvorlig når en i ledelsen har falske papirer, sier helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen til VG Nett.

Stortingskandidat Løberg er medlem av fylkestinget i Akershus for Fremskrittspartiet og var vararepresentant til Stortinget i perioden 2001-2005 og er i denne perioden 5. vararepresentant for Frp i Akershus. Hun er gift med Stortingets sikkerhetssjef Gerrit Løberg.

I 2007 var Liv Løberg Frps ordførerkandidat ved kommunevalget.

Fylkesleder Kari Kjønnaas Kjos i Akershus Frp sier det er helt uakseptabelt at partikollegaen har forfalsket studiepapirene sine.
— Hva skal man si? Hun sendte meg en melding om at jeg skulle ta kontakt, og da jeg ringte, fortalte hun alt. Hadde hun ikke sagt det selv ville jeg ikke trodd det om henne, sier Kjos til NRK. — Det er jo spesielt trist for henne, og det er jo helt utrolig med tanke på de toppjobbene hun har hatt og den gode utdannelsen hun har.

- Tatt ved nesen Også Løbergs tidligere arbeidsplasser er rystet av opprullingen.

- Vi er også tatt ved nesen, men dette er en sak for nåværende arbeidsgiver, sier administrasjonsdirektør Kjell Rud i Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Hun understreker at de ikke har tatt standpunkt om de vil gjøre noe med saken, og legger til at de naturligvis ikke aksepterer CV-juks.

Dagbladet har ikke lykkes i å få tak i Liv Løberg så langt i dag. Hun kommenterer heller ikke saken overfor VG.

SIER OPP: Liv Løberg. Foto: FRP
SIER OPP: Liv Løberg. Foto: FRP Vis mer

Dokumentforfalskning straffes etter straffelovens paragraf 182 med bøter eller fengsel inntil to år. Det skriver Aftenposten.

I tidligere saker om dokumentforfalskning har Høyesterett sagt at straffen for dette alltid skal være ubetinget fengsel.

LAMSLÅTT OG FORBANNET: Til VG i dag sier Bjørn Guldvog at han ble «lamslått, forbannet og sjokkert». Guldvog sier at de nå forbereder en politianmeldelse for dokumentforfalskning og for å ha gitt uriktige opplysninger. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
LAMSLÅTT OG FORBANNET: Til VG i dag sier Bjørn Guldvog at han ble «lamslått, forbannet og sjokkert». Guldvog sier at de nå forbereder en politianmeldelse for dokumentforfalskning og for å ha gitt uriktige opplysninger. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer