Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil undersøke avsløringer om svart arbeid på luksustomt

Dagbladet har avslørt omfattende svart arbeid og millionstrid på luksusvillaen til kjendisfrisør Rune Albert Andersen. Nå skal A-krimsenteret - der politiet, Skattekrim, Tollvesenet og Arbeidstilsynet sitter sammen - undersøke saken.

SKATTEEKSPERT: Bjørn Marhaug er koordinator for A-krimsenteret, som nå skal undersøke saken hvor Dagbladet har avslørt omfattende svart arbeid. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKATTEEKSPERT: Bjørn Marhaug er koordinator for A-krimsenteret, som nå skal undersøke saken hvor Dagbladet har avslørt omfattende svart arbeid. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en enkeltsak der alle regler om taushetsplikt slår inn. Men generelt vil vi gjøre grunnleggende undersøker når vi kommer over alvorlige saker som dette, sier Bjørn Marhaug, koordinator for A-krimsenteret i Oslo, til Dagbladet.

Svart arbeid

Dagbladet har avslørt at det på oppussingstomta til kjendisfrisør Rune Albert Andersen på Bekkelaget har forekommet omfattende svart arbeid og ulovlig bygging. I et intervju med Dagbladet i helga innrømmet en polsk snekker at han har jobbet nesten 1000 timer svart på Andersens tomt i Skogbakken på Bekkelaget, like ved Oslofjorden.

Det var den bedrageridømte barnehagegründeren John Andrew Tollefsen som bisto Andersen da oppussingen tok til. Nå hersker to svært forskjellige virkelighetsoppfatninger omkring hvilken rolle Tollefsen hadde på tomta.

Rune Albert Andersen døde av kreft i juli. Men i et intervju med Dagbladet hevdet han at Tollefsen hadde utnyttet ham. Tollefsen disponerte i perioder Andersens Mastercard, og har fått flere hundre tusen overført til sin private bankkonto.

Tollefsen hevder på sin side at han bare var involvert i prosjektet i begynnelsen, og at det er byggherre Andersen og den polske snekkeren som har alt ansvar, og forsøker å skyve skylden over på ham.

Vil undersøke

A-krimsenteret ble opprettet i 2015, for å samle ulike offentlige etaters etterforskning på arbeidslivskriminalitet som sosial dumping, svart arbeid, skatte- og momsunndragelse. Samarbeidet i Oslo består av Skatt øst, Arbeidstilsynet, politiet, kemneren, tolletaten og NAV.

- Vi vil sjekke og verifisere den informasjonen som foreligger, og se om dette er noe som henger sammen med noe annet og noe vi ønsker å gå videre med, sier Bjørn Marhaug.

- Generelt, hva tenker dere om den virksomheten som er beskrevet i Dagbladets artikler?

- Generelt er dette problemstillinger som vi kjenner igjen, jobber med og slår ned på, sier Bjørn Marhaug.

Etterforsker bredt

- På hvilken måte?

- Vi har to spor vi følger: Vi har fysisk folk ute hver dag, og vi har folk som analyserer ulike datasystemer og samler kunnskap. Summen av denne kunnskapen avgjøre hvilken linje vi sender saken til: NAV, Skattekrim, Arbeidstilsynet, politiet eller alle sammen.

Hvorfor er slike saker viktige å etterforske?

- Kriminelle undergraver hele samfunnsstrukturen. Ofte blir utenlandske arbeidere utnyttet, samtidig som skatter og avgifter underslås, sier Bjørn Marhaug.

Marhaug sier A-krimsenteret i tillegg til tradisjonelle undersøkelser nå også bruker ulike kilder på internett i etterforskningen.

- Kriminelle er ofte opptatt av å framstå seriøse, poengterer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!