Zaniar Matapour terrorsiktet

Vil undersøke Matapour uten samtykke

Den draps- og terrorsiktede 43-åringen nekter å samarbeide med de sakkyndige.

FOTOGRAFERT: Zaniar Matapour (43) fotografert på et utested i Oslo kort tid før angrepet ved Per på hjørnet og London Pub. Foto: Politiet / AFP / NTB

FOTOGRAFERT: Zaniar Matapour (43) fotografert på et utested i Oslo kort tid før angrepet ved Per på hjørnet og London Pub. Foto: Politiet / AFP / NTB


Vis mer
Publisert

Draps- og terrorsiktede Zaniar Matapour (43) har hele tida nektet å la seg undersøke av sakkyndige for å fastslå hvorvidt han var strafferettslig tilregnelig under angrepet ved Per på hjørnet og London Pub. Men politiet ønsker å undersøke ham likevel, uten hans samtykke.

- Det forsøkes en full judisiell observasjon av ham. Jeg kan ikke gå nærmere inn på detaljene, sier Ingvild Myrold, politiadvokat ved Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Hun understreker:

- I alle alvorlige saker er det viktig å belyse siktedes psykiske helse. Det kan foreligge tilstander med betydning for straffespørsmålet.

«Utenfra»

I de fleste aktuelle straffesaker samtykker en siktet til å la seg undersøke av én eller flere psykiatere/psykologer retten oppnevner, hovedsakelig gjennom en rekke samtaler. Men det fins også flere eksempler på det motsatte; i sistnevnte tilfelle må de sakkyndige observere den siktede «utenfra», uten vedkommendes aktive deltakelse.

De sakkyndige må da legge mer vekt på andre uttrykksmåter enn direkte konfrontasjon fra den siktede, for eksempel gjennom å granske ting han/hun har skrevet eller sagt på sosiale medier, eller annen korrepondanse. Video- og lydopptak kan inngå i dette.

- ETTERFORSKER BREDT: Oslo-politiet etterforsker saken bredt og utelukker ingenting, opplyser politiadvokat Ingvild Myrold. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
- ETTERFORSKER BREDT: Oslo-politiet etterforsker saken bredt og utelukker ingenting, opplyser politiadvokat Ingvild Myrold. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

De sakkyndige får uansett anledning til å granske vedkommende under en eventuell rettssak, hvor de ofte sitter rett foran den tiltalte under hele hovedforhandlingen og ser vedkommendes fakter og kroppsspråk. I tillegg får de høre forklaringen - dersom tiltalte vil forklare seg for retten.

I rettssaken mot drapsmann Makaveli Lindén i 2020 skjedde det oppsiktsvekkende at de sakkyndige - som hovedsakelig hadde observert svensken uten hans medvirkning - mot slutten av rettssaken endret konklusjon fra strafferettslig tilregnelighet til utilregnelighet. Han ble dømt til tvungent psykisk helsevern.

- Det er en naturlig del av prosessen der det er tvil om strafferettslig tilregnelighet - også der den siktede er klar på at intet feiler ham, skriver Matapours forsvarer John Christian Elden i en SMS til Dagbladet, som kommentar til politiets ønske om likevel å gjennomføre en judisiell observasjon.

Samtykker til isolasjon

Matapour er midt i en varetektsperiode på fire uker. Opprinnelig skulle han sitte isolert i to av disse, men Oslo tingrett har i dag bestemt at isolasjonsperioden skal vare alle de fire ukene.

- UVIRKELIG: Tormod Bakke Johnsen var til stede under skytingen. Reporter: Stig Justad Video: Se og Hør Vis mer

- Resultatet var som forventet, ettersom det forelå samtykke, sier Myrold.

Spørsmålet ble avgjort ved såkalt kontorforretning, ettersom partene på forhånd var enige. Dermed møtte verken, politiet, forsvarer eller siktede i retten.

«Om ikke siktede utelukkes fra felleskap med andre innsatte, er det en nærliggende fare for at han vil forspille bevis», skriver dommer Anette Barth i kjennelsen.

- Det er åpenbart mistankegrunnlag for ordinære drap i denne saken, og da er isolasjon i en innledende fase å forvente, kommenterer forsvarer Elden overfor Dagbladet.

FORSVARER: John Christian Elden framhever at retten ikke har tatt stilling til mistankegrunnlaget for terrordelen av siktelsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORSVARER: John Christian Elden framhever at retten ikke har tatt stilling til mistankegrunnlaget for terrordelen av siktelsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vurderer ikke terrordelen

Forsvareren biter seg merke i at tingretten, som i forrige fengslingskjennelse, finner at «det er skjellig grunn til mistanke om drap, og finner det ikke nødvendig å ta stilling til om det er skjellig grunn til mistanke om terrorhensikt, selv om det kan være flere holdepunkter for dette».

- Vi tar til etterretning at retten fortsatt ikke har funnet tilstrekkelige holdepunkter for at det er sannsynliggjort at dette var en terrorhandling, og håper media og publikum har samme isen i magen uten å trekke noen forhåndskonklusjoner i noen retning, skriver Elden.

Det har kommet fram at Matapour tidligere har vært nabo med den kjente islamisten Arfan Bhatti, også klient av Elden. 43-åringen ble også påtruffet i en bil med Bhatti for noen måneder siden, og sistnevnte la ut en post med hat mot homofile på Facebook kort tid før Matapours angrep, som blant annet gikk ut over gjester på homoutestedet London Pub.

Politiadvokat Myrold ønsker ikke å kommentere enkeltpersoner i forbindelse med etterforskningen, mens forsvarer Elden skriver:

- De eneste svarene vi har fått fra politiet om Bhatti, er at det ikke er noen straffesaker mot ham ved Oslo politidistrikt eller andre kjente distrikter.

Ingen avhør

I likhet med den judisielle undersøkelsen har Matapour heller ikke ønsket å la seg avhøre. Det gjelder også nå, over to uker etter angrepet, som krevde to menneskeliv og påførte over 20 personer skader.

- Vi ønsker fremdeles å gjennomføre avhør av siktede, men han benytter seg av sin rett til å nekte dette, sier politiadvokat Myrold til Dagbladet.

GATELANGS: Matapour etter å ha gått av 18-trikken i Oslo sentrum drapsnatta. Foto: Politiet / NTB
GATELANGS: Matapour etter å ha gått av 18-trikken i Oslo sentrum drapsnatta. Foto: Politiet / NTB Vis mer

- Står teorien om terror like sterkt nå som tidligere?

- Vi holder fast ved siktelse om drap og forsøk på terror med hensikt, og etterforsker bredt for å finne årsaken til handlingen. Vi utelukker ingenting på nåværende tidspunkt, og jobber med flere hypoteser.

- Hvor mye vanskeligere blir etterforskningen av at Matapour ikke samarbeider?

- Det gjør at vi må etterforske bredt rundt siktedes person. Vi tar mange avhør av mange personer i hans omgangskrets, og forsøker å innhente informasjon om ham på andre måter - all informasjon av betydning.

- Har dere andre personer enn Matapour i kikkerten?

- Ettersom det er tidlig i etterforskningen, er det viktig å undersøke bredt om andre kan ha medvirket, sier politiadvokaten.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) uttalte tidlig at Matapour har inngått i «et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge».

Flere hundre tips

- Foregår noe av etterforskningen i utlandet?

- Vi undersøker alle sider av betydning for saken, men hendelsen har skjedd her i Norge og Oslo, så det er vårt primærfokus.

Politiet har mottatt flere hundre tips i etterforskningen, og hatt et stort antall vitner inne til avhør. Myrold oppfordrer flere til å levere fra seg video fra det aktuelle området og tidsrommet.

- Det være seg av pågripelsen, skytelyder, alt som skjedde, sier politiadvokaten.

Enkelte tipsere kan ha hatt problemer med å laste opp store filer på politiets tipsside. Disse personene bes ta direkte kontakt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer