NY ATOMAVTALE SNART: Barack Obama og Dmitrij Medvedev er nære en ny atomavtale. USA ønsker Praha som vertsby for undertegnelsen. Foto: AFP
NY ATOMAVTALE SNART: Barack Obama og Dmitrij Medvedev er nære en ny atomavtale. USA ønsker Praha som vertsby for undertegnelsen. Foto: AFPVis mer

Vil undertegne ny atomnedrustningsavtale i Praha

USA har bedt Tsjekkia om å være vertsland for undertegningen av en ny atomnedrustningsavtale mellom USA og Russland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En talsmann for det tsjekkiske utenriksdepartementet bekrefter at Praha har takket ja til forespørselen fra amerikanerne.

- De spurte oss om vi kunne gjøre det, noe vi gikk med på. Det er ennå ikke fastsatt noen dato, sier talsmannen Jiri Benes.

Kontoret til president Václav Klaus sier derimot at det er fastsatt en dato, men at denne ikke vil bli offentliggjort før senere.

Russland har flere ganger foreslått Praha som sted for undertegning av en ny atomnedrustningsavtale, som skal erstatte START-avtalen fra 1991.

Toppmøte

Russiske medier har meldt at USA og Russland nå er svært nær en slik avtale, som begge land ønsker å undertegne før USA inviterer til toppmøte om atomnedrustning 12. april.

Onsdag sa en kilde i Kreml at det er enighet om alle dokumentene i avtalen. Det hvite hus mener imidlertid at det fortsatt gjenstår å bli enige om enkelte punkter før avtalen kan underskrives.

- Arbeidet med å gjøre ferdig avtalen pågår fortsatt. Før vi kan si oss helt ferdige, må president Obama og president Medvedev få en mulighet til å snakke sammen, sier talsmann Robert Gibbs ved Det hvite hus.

Han legger til at det kan skje i løpet av de neste dagene.


(NTB)