Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trøndelag Ap

Vil unngå rå makt

Et flertall av lokallagene i Trøndelag Ap vil ha Trond Giske som ny leder. Men trolig må en kampvotering til dersom Giske skal vinne.

NYTT TILLITSVERV: Et flertall av lokallagene i Trøndelag Ap vil ha Trond Giske som fylkesleder. Det er likevel ikke gitt at Giske blir leder, men han får trolig et sentralt verv. Nå starter valgkomiteen arbeidet med å sile ut kandidater til ledervervene i fylkespartiet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
NYTT TILLITSVERV: Et flertall av lokallagene i Trøndelag Ap vil ha Trond Giske som fylkesleder. Det er likevel ikke gitt at Giske blir leder, men han får trolig et sentralt verv. Nå starter valgkomiteen arbeidet med å sile ut kandidater til ledervervene i fylkespartiet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Det største lokalpartiet, Trondheim Ap, sitter med nøkkelen.

I ettermiddag starter valgkomiteen arbeidet med å sile ut kandidater til toppvervene i fylkespartiet etter at de 38 lokallagene har sendt inn forslag. Ifølge ringerunder som Trønder-Avisa og Adresseavisen har foretatt, har Giske sterkest støtte. Men ikke alle partilagene har svart mediene.

Etter det Dagbladet erfarer, har om lag halvparten av lokallagene satt opp Giske som lederkandidat, mens resten har kommet med andre navn, først og fremst Amund Hellesø fra Nærøysund. Han har bekreftet at han gjerne blir leder, dersom det kan bidra til en samlende løsning.

Kampvotering?

Men Giskes sterkeste støttespillere ser ikke nødvendigvis Hellesø som en samlende løsning, og kan gå for ren votering på årsmøtet 22. mars.

Valgkomiteens leder Arild Grande sa i starten av prosessen at komiteen vil finne en løsning som er samlende for fylkespartiet. I det ligger det i første omgang å finne fram til en innstilling som kan enes om. En enstemmig innstilling vil veie tungt for årsmøtet.

Trondheim Arbeiderparti vil ha Giske som fylkesleder. Dersom Giskes lokalparti for enhver pris vil ha Giske som leder, vil de kunne sikre flertall for det på årsmøtet.

Dermed sitter Trondheim Ap, det desidert største lokalpartiet med to medlemmer i valgkomiteen, med nøkkelen: Går lokalpartiet inn for en enstemmig og samlende kompromissløsning for fylkespartiet? Eller for delt innstilling og kampvotering på årsmøtet, som det er gode muligheter for å vinne?

Sterke Giske-supportere ser gjerne en votering på årsmøtet:

Giske er uten tvil den beste, mener lederen i Verdal Ap, Arild Kværnmo Pedersen.

- Tar gjerne kampvotering

- Om det skulle bli delt innstilling, lever vi godt med det. Voteringer er alminnelige spilleregler som vi lever godt med. Aps historie inneholder mange sentrale kampvoteringer som ikke har skadet partiet, sa Pedersen til Dagbladet fredag.

Han viste blant annet til at Einar Gerhardsen ble valgt som sekretær i Arbeiderpartiet i 1923, med to stemmers overvekt. Likevel er det vel ingen i dag som hevder at Einar Gerhardsen ikke burde ha stilt opp i den voteringen, sa Pedersen.

KRITIKK: Trond Giske kritiserer pressen, som ikke omtalte innholdet i varslene. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Poenget er at sånn er demokratiet. Flertallet avgjør, og når flertallet har sagt sitt, må alle bidra til samling. Derfor synes jeg at «frykten» for at Trøndelag Ap har to kandidater til fylkesledervervet er ganske overdrevet.

Historien har vist oss at slike prosesser kan ende opp ganske bra til slutt, sier Pedersen.

Men mye tyder på at Trondheim Ap, i alle fall nå, ikke går for en rå maktkamp. Vedtaket fra Trondheim Ap torsdag kveld lyder slik:

«Trondheim Ap går inn for Trond Giske som leder i Trøndelag Ap, dersom det er støtte for det.»

Ifølge kilder i Trondheim og Trøndelag Ap Dagbladet har snakket med, innebærer bisetningen at lokallaget vil jobbe for en samlende løsning der Giske er en del av lederkabalen. Det kan bety at Giske blir foreslått som en av to nestledere eller til en plass i arbeidsutvalget. I så fall blir han sikret en av fylkeslagets fire plasser i Aps landsstyre.

Leter etter kvinne

Som Dagbladet tidligere har skrevet, er det mange i Trøndelag Ap som ønsker en kvinnelig fylkesleder nå. Både fylkesordfører og gruppeleder i fylkestingsgruppa er menn, henholdsvis Tore O. Sandvik og Per Olav Skurdal Hopsø. Flere kvinner er lansert som nestleder eller til plass styret, men så langt har de som er spurt av media, sagt nei til å bli leder. De som hyppigst er nevnt, er Berit Flåmo, Vibeke Stjern og Randi Ness.

Hele Norges coronakart