Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil urinteste ungdomsskoleelever

Hvis SV får det som de vil skal ungdomsskoleelever i framtida urintestes. Prøvene skal avsløre om de har stoffproblemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er viktig at vi griper inn på et tidlig tidspunkt overfor utsatte grupper, sier Olav Gunnar Ballo, helse- og sosialpolitisk talsmann i SV. Han har fremmet saken i sosialkomiteen under behandlingen av en narko-innstilling til Stortinget.

Preventiv virkning

Urinprøvene kan kun foretas etter samtykke fra elevene selv og deres foresatte. Forsøket er tenkt gjennomført fra aldersgruppen 12 år og oppover.

- Er det sannsynlig at eleven vil gå med på dette selv?

- Hvis eleven nekter kan det være et indisium på at han eller hun faktisk er misbuker. Dessuten er dette en god måte å opprette kontakt mellom skolen og foreldrene, sier Ballo. Han tror også trusselen om urinprøver vil ha en preventiv virkning.

Urinprøvene skal i sin tur brukes til å dokumentere misbruket overfor behandlingsinstitusjoner. Det er i dag vanskelig for barnevernet å dokumentere rusmisbruket. Prøvene skal tas i samarbeid med skolehelsetjenesten.

Skolekontakter

Sosialkomiteen ønsker også å opprette egne skolekontakter i regi av barnevernet. Disse skal jobbe på de største ungdomsskolene som er mest utsatt for misbruk.

- Jeg tror at en trenet person lett vil kunne se hvor narkotika brukes, og hvem som bruker det, sier Ballo.

- Vil urinprøvene virke stigmatiserende?

- Det kan være mange gode grunner til å innkalle en elev til en samtale, uten at det nødvendigvis trenger å dreie seg om narko-misbruk. Samtalen må selvsagt være taushetsbelagt.

POSITIVE: Kristina Chiang og Julie Rusånes (bak), Helene Helland og Ingrid Bakke syns det er greit med doptesting på skolen.<br><a href='/nyheter/1999/05/12/165125.html'>Les hele intervjuet</a>