Vil ut av varetekt

I et hemmelig, tre timer langt rettsmøte i Lillestrøm i går kjempet Veronica Orderud for å bli løslatt fra varetektsfengsel. Forsvarerne mener at 27-åringens psykiske og fysiske helse er så svak at fortsatt varetekt vil være en for stor belastning for henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I aller største hemmelighet ble den trippeldrapssiktede Veronica Orderud smuglet inn og framstilt for Nedre Romerike forhørsrett i går.

Tema for rettsmøtet var ikke forlenget varetekt på begjæring fra politiet, men tvert imot avbrutt varetekt på begjæring fra forsvarerne.

Både Veronica sjøl og hennes advokater Frode Sulland og Ina Strømstad kjempet for løslatelse - eventuelt for at hun kan tilbringe varetektstida utenfor fengslet.

Politiet vil fengsle

- Jeg kan bekrefte at min klient deltok på et slikt rettsmøte. Temaet var helsetilstand og behandling, sier Sulland. Ut over det vil ikke forsvareren kommentere rettsmøtet.

Fra påtalemyndigheten deltok bare politiadvokat Bjørn Arne Tronier. Han skal ha argumentert like iherdig som de tre på motsatt side av rettssalen - men da for å få dommeren til å beholde Veronica i varetekt fram til neste fengslingsmøte om halvannen uke.

Tilbake på Gjøvik

Veronica Orderud er nå tilbake i cella ved Gjøvik kretsfengsel. Hun ble tilbakeført til fengslet sist torsdag ettermiddag, etter et 12 dager langt mellomspill - først ved psykiatrisk avdeling ved Sentralsykehuset i Akershus, deretter på et rekonvalesenthjem ved Hurdalsjøen.

Hun ble sendt ut av Gjøvik kretsfengsel etter et psykisk sammenbrudd som toppet seg ved forrige fengslingsmøte.

Utenfor fengslet er hun blitt passet på av to sivilkledte politifolk døgnet rundt.

Leger støtter fengsel

Etter hva Dagbladet forstår, skal politilegen og flere andre behandlende leger ha gitt uttrykk for at de mener Veronica er skikket til å tåle fengsling.

Det mener ikke Veronica Orderud og hennes forsvarere.

Men verken Frode Sulland eller Ina Strømstad vil forklare nøyaktig hvorfor Veronica bør løslates eller eventuelt tilbringe varetekten utenfor fengslet.

«Forsvarerskapt»

Kilder ved fengslet framholder overfor Dagbladet at Veronicas helsetilstand er forsvarerskapt.

Veronica skal være harmonisk og grei å ha med å gjøre i fengslet. Det er bare etter besøk fra advokatkontoret at hun får reaksjoner, hevdes det.

I fengslet på Gjøvik skal Veronica ha søkt skriftlig, og fått akseptert, utvidet aktivitet i fengselet. Men 27-åringen skal ikke ha benyttet seg av et tilbud som for eksempel ekstra tid i luftegården.

Politiadvokat Bjørn Arne Tronier bekrefter at det har vært et rettsmøte bak lukkede dører i trippeldrapssaken. Han vil ikke si hva gårdagens møte handlet om.

Kjennelsen fra dommer Åge Karlsen er ventet å falle i dag.

TÅLER HUN FENGSLING? Politiet og Veronica Orderuds forsvarere er uenige om hun har helse til å sitte i varetekt.