Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil utføre verdens første hodetransplantasjon på mennesker: Nå tigger legen millionærer om penger

- Ingenting annet enn et PR-stunt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den kontroversielle nevrokirurgen Sergio Canavero har ennå ikke gitt opp håpet om å være den første som kan utføre hodetransplantasjon på et menneske.

Italieneren skapte overskrifter verden over i fjor etter at han fikk den russiske dataingeniøren, Valery Spiridonov, til å si seg villig til å være prøvekanin.

Den potensielle pasienten lider av en muskelsykdom, Werdnig-Hoffmans sykdom, som blir verre og verre for hver dag som går.

- Dette er ikke bare en utmerket mulighet for meg, dette vil også skape et vitenskapelig grunnlag for kommende generasjoner, uansett utfall av operasjonen, uttalte Spiridonov til Russia Today i april i fjor. 

- Har en rekke data Canavero sier kollegaer i Kina og Sør-Korea har utført eksperimenter på aper og mus, som han mener beviser at en slik transplantasjon er mulig. 

Det kommer fram i en videosamtale mellom ham om den håpefulle pasienten, publisert på Youtube i går.

Han oppfordret også millionærer til å gjøre operasjonen mulig i Russland, og nevte blant annet facebookgrunnlegger Mark Zuckerberg som en mulig bidragsyter. 

- Jeg vil si vi har en rekke data å gå på. Det er viktig at folk slutter å tro at dette er umulig. Dette er absolutt mulig, og vi jobber mot det, sier Canavero til New Scientist.  

Skiftet hode på ape Forskningsteamet hevder de har kuttet ryggmargen på ei mus, for deretter å koble den sammen igjen. Allerede noen uker etter operasjonen skal musa ha løpt rundt.

Ifølge Canavero skal forskere ledet av Xiaoping Ren, ved Harbin Medisinske Universitet i Kina, utført en hodetransplantasjon på en ape.

De koblet sammen blodårene fra de forskjellige kroppene, men lot beinmargen være. 

Dette forklarer han, sammen med bilder, i videoen som kom ut i går. 

Skal publisere Foreløpig finnes ingen dokumenter som verifiserer eksperimentet, men forskningsteamet har planer om å publisere arbeidet i Surgery og CNS Neuroscience & Therapeutics de neste månedene.

HEVDER TRANSPLANTASJON PÅ APE: Den italienske legen Sergio Canavero har en videosamtale med den håpefulle pasienten Valery Spiridonov, der Canavero viser ham det som skal være en vellykket trasplantasjon på en ape. I denne videoen forteller også legen om eksperimenter på mus. Skjermdump: Youtube
HEVDER TRANSPLANTASJON PÅ APE: Den italienske legen Sergio Canavero har en videosamtale med den håpefulle pasienten Valery Spiridonov, der Canavero viser ham det som skal være en vellykket trasplantasjon på en ape. I denne videoen forteller også legen om eksperimenter på mus. Skjermdump: Youtube Vis mer

Foreløpig referer forskerne bare til eksperimenter som ikke ennå er publisert og kan kontolleres. 

Den italienske legen publiserte allerede i 2013 en artikkel der han forklarer hvordan han skal gå fram for å få til dette på mennesker. Han mener at ved å lime sammen hodet med et slags biologisk lim, Polyethylene glycol, vil nervetrådene vokse sammen. 

Kritisk Cavanero refererer ofte til et eksperiment av doktor Robert White som transplanterte et apehode allerede i 1970 ved Case Western Reserve University School of Medicine. Apen døde etter åtte dager fordi hodet ble frastøtt av kroppen. 

I november i fjor uttalte doktor Hunt Batjer til CNN at dette ikke er gjeldende forskning for en menneskelig transplantasjon. Da var Batjer leder for nevrologisk kirurgi ved universitetet i Texas og påtroppende president i American Association for Neurological Surgeons.

- Vitenskapen støtter ikke dette. Dette er ingenting annet enn et PR-stunt, sa Arthur Caplan, direktør i medisinsk etikk ved New York University School of Medicine, i november. 

Flere deler de samme tankene som Caplan.   

- Det er en god grunn til at folk misliker dette. Så vidt jeg kan se, handler denne operasjonen mer om publisitet enn å produsere god vitenskap, sier Thomas Cochrane, nevrolog ved senter for bioetikk ved Harvard, til New Scientist.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media