Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Vil utsette 17. mai

Oppfordrer til at feiringen utsettes.

NASJONALDAGEN I AUGUST?: 17. mai nærmer seg med stormskritt. Dagen som samler hele Norge til årets største folkefest, kan se ut til å måtte bli svært annerledes enn vi er vant med. Nå tar en gruppe initiativtakere til orde for å utsette feiringen til august. Foto: Scanpix
NASJONALDAGEN I AUGUST?: 17. mai nærmer seg med stormskritt. Dagen som samler hele Norge til årets største folkefest, kan se ut til å måtte bli svært annerledes enn vi er vant med. Nå tar en gruppe initiativtakere til orde for å utsette feiringen til august. Foto: Scanpix Vis mer

Det kan se mørkt ut for en vanlig feiring av nasjonaldagen med barnetog og folkefest, nå som det er strenge tiltak for å hindre videre smitte av coronaviruset.

Bare i Oslo går rundt 30 000 barn i tog på 17. mai hvert år, og over hele landet samles store folkemengder denne tradisjonsrike dagen.

Stadig flere arrangement avlyses, og antall smittede er ventet å nå toppen om noen måneder. FHI oppgir at de forventer en smittetopp mellom mai og oktober, for så å kanskje gå tilbake utpå høsten eller vinteren en gang.

ALTFOR TIDLIG Å SI: Kunnskapsminister Guri Melby (V) sier at det er altfor tidlig å si hvordan årets 17. mai-feiring blir. Foto: Scanpix
ALTFOR TIDLIG Å SI: Kunnskapsminister Guri Melby (V) sier at det er altfor tidlig å si hvordan årets 17. mai-feiring blir. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg skjønner godt at mange lurer på om de kan feire 17. mai på skolen sin slik de pleier, og gå i 17. mai-tog. Jeg håper at vi kan det, men det er ikke sikkert, sier kunnskapsminister Guri Melby til Dagbladet.

Alternativ feiring

Det som vil avgjøre om vi kan feire som normalt eller ikke, kommer an på hvor lenge vi må være forsiktige med å omgås andre mennesker, sier Melby.

Regjeringen har innført flere tiltak for å hindre smittespredning. Blant annet har de i første omgang besluttet at barnehager, skoler, høgskoler og universiteter skal holdes stengt fram til 26. mars.

I tillegg holder frisører og treningssentre som kjent stengt de neste par ukene på grunn av corona-situasjonen. Du kan lese en større oversikt over hva som stenger i denne artikkelen. Fra mandag gjelder dette også fysioterapeuter, kiropraktorer, psykologer og optikere, i tillegg til manuellterapeuter, fotterapeuter, logopeder og bedrifter innen alternativ medisin og behandling, som også må stenge dørene.

Guri Melby utelukker ikke at vi må belage oss på en annerledes nasjonaldag i år.

KOLLEN-HELGA: Flere har tatt turen til marka for å følge lørdagens renn. Noen mener skifesten i Kollen ligger like høyt som 17. mai og nyttårsaften. Video: Rødt Kort Vis mer

- I så fall må vi finne andre måter å feire nasjonaldagen på med familie eller noen få venner, sier hun.

En av dem som har begynt å forberede seg på en annerledes feiring, er Eirik Knutsen (27). Sunnmøringen som bor i Oslo, har nå tatt initiativ, sammen med flere venner, til at nasjonaldagen utsettes til august.

- Vi synes det er leit at vi nå står i en situasjonen som preger hverdagen til alle i stor grad. Potensielt vil situasjonen også prege nasjonaldagen vår, selv om dette ligger litt fram i tid, sier han til Dagbladet.

For noen dager siden opprettet han og vennene et arrangement på Facebook, med forslaget om å utsette 17. mai-feiringen til 22. august.

Gruppa og initiativet har fått massiv respons, og har i skrivende stund blitt sett av 715.000 personer og 41.000 har sagt de er interesserte i initiativet.

(Saken fortsetter under bildet)

- For tidlig

- Vi ønsker å feire grunnlovsdagen når omstendighetene forhåpentligvis er endret. Derfor ønsker vi å vise at det er mulig å ta igjen feiringen av denne dagen på et seinere tidspunkt, sier Eirik Knutsen til Dagbladet.

Arrangørene skriver på Facebook-arrangementet: «Komiteen er en uavhengig organisasjon som ønsker at vi skal feire nasjonaldagen på vanlig måte. Nå står vi i en situasjon som muligens vil sette en stopper for dette - derav dette arrangementet. Vi håper alle blir med å feire grunnlovsdagen når omstendighetene forhåpentligvis har normalisert seg».

Oslos ordfører Marianne Borgen ønsker ikke å kommentere initiativet spesielt, men sier at det er altfor tidlig å si noe endelig om hvordan det blir på nasjonaldagen.

HÅPER: Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, håper vi får en 17. mai-feiring. Foto: NTB Scanpix
HÅPER: Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, håper vi får en 17. mai-feiring. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi følger nå utviklingen fra uke til uke, men det er for tidlig å konkludere på spørsmålet om hvordan årets 17. mai blir.

- Nå er det under ei uke siden de sterke tiltakene ble satt i verk, og det er for tidlig å konkludere hvilke effekter de har hatt, oppgir hun.

Om 17. mai-feiringen slik vi kjenner den må avlyses, håper Knutsen og de andre initiativtakerne at deres initiativ kan bli landsdekkende, selv om arrangementet de har opprettet har lokasjon i Oslo.

- Det krever nok noe lokal planlegging, men slik nordmenn har bidratt til den kollektive dugnaden den siste uka, tror vi ikke dette vil bli noe problem. Det er ingen grunn til at feiringen ikke kan foregå i andre byer og distriktet, sier Knutsen.

Han presiserer overfor Dagbladet at dette bare er en foreslått dato for en eventuell feiring av landet, om nasjonaldagen viser seg å være upassende tid for at vi kan samle oss og feire dagen på tradisjonelt vis.

- Hadde ikke vi laget dette arrangementet er jeg ganske sikker på at noen andre hadde gjort det.

- Nasjonaldagen betyr mye for mange, avlutter han.

Hele Norges coronakart