Vil utsette finansdebatten

SVs finanspolitiske talsmann, Øystein Djupedal, vil utsette finansdebatten. - Det må vi gjøre for å få en demokratisk gjennomgang av forslaget som vil foreligge i helgen, sier han til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den forlengede behandlingen av forslaget til statsbudsjett har fått opposisjonen til å rase. I dag vedtok Stortinget at finanskomiteen ikke behøver å levere innstilling til statsbudsjett på mandag som planlagt. Det er foreløpig ikke klart når denne innstillingen vil komme.

- Mest sannsynlig vil vi forsøke å få finansdebatten utsatt med et par dager. Det er helt nødvendig for at budsjettet skal bli behandlet korrekt demokratisk, sier Øystein Djupedal til Dagbladet.no.

Finansdebatten skal etter planen starte den 27. november.

Misfornøyd

Etter møtet i finanskomiteen sto det klart at opposisjonen er svært misfornøyd med vendingen budsjettforhandlingene har tatt. Høyres Per Christian Foss sier at orienteringen fra Arbeiderpartiet og sentrumspartiene ga en nyttig avklaring, men at prosessen tar for lang tid.

- Det kan se ut som vi får et svært dårlig budsjett. Det som nå er klart tyder på at man vil øke prisene, øke skattene, og det er det folket som taper på. Det som er klart er at vi ikke kan finne forskjell på et Stoltenberg- og et Bondevik-budsjett. Forskjellen er mellom dem og alle oss andre, sier Foss til Dagbladet.no.

Ingen avklaring

Øystein Djupedal, finanspolitisk talsmann i SV, mener møtet ikke ga klarhet.

- Det møtet vi har hatt nå byr ikke på noen avklaringer i det hele tatt. Vi har fått en flik av et ufullstendig budsjett, sier Djupedal.

Siv Jensen mente situasjonen var spesiell.

- Jeg synes det er svært spesielt at finanskomiteen må sitte og vente på forhandlinger som burde vært avsluttet for lenge siden. Jeg er ikke videre imponert av behandlingen budsjettet har fått til nå.

Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen kom fornøyd ut fra møtet i finanskomiteen.

- Vi har lagt fram et budsjett med en helt klar Arbeiderparti-profil. Nå følger vi den reviderte forhandlingsplanen, og vi skal ha klart et budsjettforslag i morgen. Vi blir nok ferdige før den tid, men klokken 15.00 blir forslaget levert til representantene i finanskomiteen. Pressen vil bli informert så snart vi er ferdige med forhandlingene, og resultatet er signert av partene, sier Andersen til Dagbladet.no.

At forhandlingene har gått langt ut over alle frister, synes Andersen er greit.

- At det forhandles om budsjettet helgen før forslaget skal legges frem, er helt normalt.

Dyrere

En ting som er sikkert er at budsjettet ikke vil bli mye gunstigere for deg som forbruker. Opposisjonene spår at reduksjonen i matmoms mest sannsynlig vil komme grossister, forhandlere og bønder til gode. Forskjellen for forbrukerne blir minimal. Et annet punkt som også er klart er at Arbeiderparitet har fått gjennomslag for skatt på aksjeutbytte. Satsen blir lavere enn det originale forslaget på 14 prosent, men det er fortsatt ingen som vet nøyaktig hvor høy skatten blir.

Kilder Dagbladet.no har vært i kontakt med antyder at reduksjonen i prisen på brennevin er et av punktene Arbeiderpartiet har gitt etter på. Kildene mener det er forbrukerne som taper på det nye budsjettforslaget.