Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil utsette forbud mot giftige leker

Statens Forurensingstilsyn bukker under for press fra bransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens Forurensingstilsyn (SFT) går inn for tre måneders utsettelse av forbudet mot leker som inneholder giftige ftalater.

Leker rettet mot barn over tre år som inneholder de giftige ftalatene blir forbudt fra nyttår. I mellomtiden håper leketøysbransjen at julesalget skal bidra til å tømme lagrene, slik at bransjen unngår tap.

Nå har bransjen også presset på for å få en utsettelse, og har langt på vei fått SFT med seg på det, skriver Dagens Næringsliv.

- Trist

I innstillingen som ligger på miljøvernminister Helen Bjørnøys bord, går SFT etter det DN erfarer inn for å utsette forbudet i tre måneder.

Bjørnøy sier til avisen at hun mener det er ganske trist at bransjen ber om utsettelse når forbudet har vært kjent siden desember 2005.

Hun vil likevel ikke kommentere om hun utelukker utsettelser, men sier:

- Ingen skal ha forhåpninger om lange utsettelser.

UTSATT FORBUD: Leketøybransjen ønsker å få utsatt forbudet mot giftige leker til etter jul. Illustrasjonsfoto: Scanpix
UTSATT FORBUD: Leketøybransjen ønsker å få utsatt forbudet mot giftige leker til etter jul. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Feil prioritering

Rådgiver Line Andersen i Forbrukerrådets politiske avdeling er sjokkert over at SFT går inn for å gi bransjen tre måneders utsettelse. Hun mener at bransjen har fått veldig god tid på å omstille seg, og sier følgende om en eventuell utsettelse:

- Det er å ta større hensyn til egen økonomiske og kortsiktige gevinst enn å ta hensyn til kommende generasjoners helse og evne til å få barn.

(NTB)

image: Vil utsette forbud mot giftige leker
Hele Norges coronakart