Vil utsette skolestart: - Barna mister en del av barndommen

Seksårsreformen er ennå ikke evaluert - 23 år etter at den ble innført. Men Rødt har allerede konkludert, de vil sende fem- og seksåringene tilbake i barnehagen.

KAMP FOR BARNDOMMEN: Mimir Kristjánsson er Rødts førstekandidat til Stortinget fra Rogaland. Han fronter Rødts forslag om å utsette skolestart et år for alle barn. Foto: Terje Bendiksby / NTB
KAMP FOR BARNDOMMEN: Mimir Kristjánsson er Rødts førstekandidat til Stortinget fra Rogaland. Han fronter Rødts forslag om å utsette skolestart et år for alle barn. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Med en gang du plasserer ungene på skolen blir alle visjoner om lek og praksis fort bare fromme ønsker. Det har vært lovnader om læring gjennom lek hele tiden, men skolen har sin egen logikk. Det blir folk av de fleste uansett, selv om de ikke er racere til å regne som seksåringer, sier Mimir Kristjansson, som er Rødts listetopp i Rogaland og som har sittet i partiets programkomité.

Rødt går i sitt nye programforslag inn for å avvikle skolestart for seksåringene og gå tilbake til slik det var før Reform 97.

De blir dermed det første partiet som konkluderer med at fem- og seksåringene er for små til å begynne på skolen. I stedet skal barna ha et ekstra år i barnehagen med førskole.

- Vi må forstå hvor små disse barna er, spesielt gutter født sent på året. Det blir fort til at lese-, skrive- og regneopplæring for disse barna blir til et overgrep på barndommen. Jeg tror vi må stille oss det fundamentale spørsmålet: Hva er vitsen med det hele? spør Kristjansson.

Skal evalueres

KrF fikk et samlet Stortinget med seg i 2018 på en evaluering av seksårsreformen, men den er ennå ikke klar. En enorm endring i barns hverdag er altså 23 år etter innføringen ennå ikke evaluert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer