MYSTISKE OMSTENDIGHETER: Faren til Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh holder opp et bilde av den drepte sønnen. Al-Mabhouh ble funnet drept på sitt hotellrom i Dubai 20. januar. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/SCANPIX
MYSTISKE OMSTENDIGHETER: Faren til Hamas-lederen Mahmoud al-Mabhouh holder opp et bilde av den drepte sønnen. Al-Mabhouh ble funnet drept på sitt hotellrom i Dubai 20. januar. Foto: REUTERS/Mohammed Salem/SCANPIXVis mer

Vil utstede arrestordre på Israels statsminister

Dersom de finner bevis for at Mossad var innblandet i drapet på Hamas-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dubai gjør det klart at de vil utstede arrestordre på Israels statsminister, dersom politiet finner bevis for at den israelske etterretnings-organisasjonen Mossad var involvert i drapet på Hamas lederen Mahmoud al-Mabhouh (50).

- Benjamin Netanyahu, Israels statsminister, vil være den første vi ville stille til ansvar. Han ville vært den som tok avgjørelsen om å drepe al-Mabhouh i Dubai, sier Dubais politisjef, general Dahi Khalfan Tamim, til den engelskspråklige Dubai-avisa The National.

Politisjefen sier til avisa at Hamas-lederen ble drept med det han kaller «Mossad-metoden», uten å gå nærmere inn på hva det innebærer.

Drept på luksushotellAl-Mabhouh ble funnet drept under mystiske omstendigheter av betjeningen på luksushotellet Al Bustan Rotana i Dubai 20. januar.

Til al-Mabhouhs familie skal politiet ha fortalt at det var tegn på kroppen som tydet på at han var blitt utsatt for elektrisk sjokk på beina, bak ørene, på kjønnsorganet og i hjerteregionen. Blodfunn på puta gjør at politiet mistenker kvelning som dødsårsak.

Ifølge britiske The Times skal blodprøver utført på et laboratorium i Paris ha styrket teorien om at al-Mabhouh ble drept med en giftsprøyte som forårsaket et dødelig hjerteinnfarkt.

Som grunnlegger av de væpnede Izzedine al-Qassam-brigadene har al-Mabhouh stått bak hundrevis av selvmordsaksjoner og rakettangrep mot israelske byer fra Gaza-stripen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Al-Mabhouh, som bodde i den palestinske flyktningleiren Jabalya på Gaza-stripen, måtte i 1989 flykte fordi han ble holdt ansvarlig for bortføringen og drapet på de to israelske soldatene Avi Sasportas and Ilan Saadon.

Forlot hotellrommetSiden har han hatt tilhold i Syrias hovedstad Damaskus. Men 19. januar forlot han den relativt trygge tilværelsen i Damaskus, og gikk av Emirates flight 912 som landet på Dubais internasjonale flyplass klokka 15.15.

Etter en kort kjøretur fra flyplassen sjekket han inn under falskt navn på hotellet. Familien sier han hadde reservert et rom i første etasje uten balkong og med vinduer som ingen kunne ta seg inn gjennom.

Broren, Farq al-Mabhouh, sier Hamas-lederen aldri drakk eller spiste på hoteller eller om bord på fly av frykt for sitt eget liv. Ifølge Dubai-politiet forlot al-Mabhouh hotellrommet og kom tilbake i halv ti-tida samme kveld. Politiet ønsker nå å vite hvor han var i løpet av disse kveldstimene - og enda viktigere - hvem han traff.

Alt tyder på at al-Mabhouh åpnet døra og slapp drapsmennene inn på hotellrommet bare timer senere.

Den ytterliggående palestinske organisasjonen Hamas sier at al-Mabhouh var i Dubai for å gjøre en våpenhandel. Hamas mener det ikke er tvil om at det er Mossad som står bak drapet.

- Mange fienderIsraelske kilder sier imidlertid til CNN at al-Mabhouh, som var en nøkkelperson i forbindelsene mellom Iran, Hizbollah og Hamas og involvert i våpensmuglingen til Gaza, kan ha hatt mange fiender - ikke bare Israel.

Uttalelsene fra Dubais politisjef reflekterer imidlertid oppfatningen i flere muslimske land, nemlig at Israel sto bak drapet. Dubai, som er et emirat i den føderale republikken De forente arabiske emirater, har ingen diplomatiske forbindelser med Israel, og israelske statsborgere blir jevnlig nektet innreise.

I fjor ble den israelske tennisspilleren Shahar Peer nektet visum for å delta i den prestisjetunge tennisturneringen Dubai Open.

Samtidig er flere fremtredende Hamas-medlemmer blitt drept de siste årene, i det Israel kaller «målrettede angrep».

I 2004 ble Hamas-grunnlegger Sheikh Ahmed Yassin drept i et israelsk helikopterangrep på Gaza. En måned senere ble en annen Hamas-leder, Abdel Aziz al-Rantissi, drept da to raketter traff bilen han satt i.

Israel har også gjennomført aksjoner utenfor de palestinske og israelske områdene. I 1987 ble Abu Jihad, PLOs militære leder, drept i Tunisia.

Ti år senere gikk det galt. To israelske agenter ble arrestert i Jordan etter å ha forsøkt å forgifte Khaled Meshaal. I 1973 Ahmed Bouchiki drept av Mossad-agenter på Lillehammer.

TILBAKESLAG: Skulle Dubai utstede arrestordre mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu (bildet), ville det være et alvorlig tilbakeslag for tilnærmingen mellom Dubai og Israel. I forrige måned deltok Israels samferdselsminister Uzi Landau på en konferanse i Dubai. Det var det første offisielle besøket av en israelsk minister. Foto: AFP PHOTO/POOL/URIEL SINAI/SCANPIX
TILBAKESLAG: Skulle Dubai utstede arrestordre mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu (bildet), ville det være et alvorlig tilbakeslag for tilnærmingen mellom Dubai og Israel. I forrige måned deltok Israels samferdselsminister Uzi Landau på en konferanse i Dubai. Det var det første offisielle besøket av en israelsk minister. Foto: AFP PHOTO/POOL/URIEL SINAI/SCANPIX Vis mer